Конституционният съд ще се произнесе по решението на Народното събрание от 20 април 2022 г., когато бяха платени 50% от дължимите към пътния сектор средства за текущ ремонт и поддръжка, като бе заложено срокът на анексите за удължаване на договорите да е до 30 септември, когато няма да има работещ парламент, т.е. няма как да се работи законно по пътни ремонти след тази дата, докато следващ парламент не реши друго.

Това се разбра от думите на бившия регионален министър в кабинета на Бойко Борисов и настоящ депутат от ГЕРБ Николай Нанков, който даде брифинг в кулоарите на Народното събрание. 

Конституционните съдии са били сезирани по казуса именно от ГЕРБ, като наскоро сигналът на бившите управляващи е бил допуснат за разглеждане и вече има насрочено дело. 

Пътищарите спират протести, чакат разговори със служебния кабинет

Пътищарите спират протести, чакат разговори със служебния кабинет

Обвиняват Кирил Петков, Асен Василев, Андрей Цеков и Настимир Ананиев

"През тази седмица имаше едни абсолютно импотентни опити да се свика комисия за промяна на абсолютно незаконното решение, което преди няколко месеца прие Народното събрание за срока до 30 септември. Нашата позиция като политическа група е категорично - това решение е абсолютно незаконно и противоконституционно.

Затова сезирахме Конституционния съд и има насрочено дело. И единствената оправия, единственият възможен изход е евентуалното произнасяне и евентуалната отмяна на това незаконно според нас решение", каза Николай Нанков. 

МС: АПИ едностранно е прекратила договори за ремонт на пътища

МС: АПИ едностранно е прекратила договори за ремонт на пътища

Няма как да се поддържат пътищата

"Един политически импотент - Настмир Ананиев, цяла седмица се опитва да симулира активност, въпреки че в последните осем месеца, а преди това последната година и половина създадоха такава невъобразима каша и проблеми в пътния сектор, че сме изправени пред това да няма нито пътна поддръжка, нито разплащания за свършени дейности. Какво стана тази седмица - три пъти бе свиквана регионална комисия с дневен ред, който по никакъв начин не решава проблемите. Първо комисията щеше да разгледа и евентуално да приеме становище въз основа на доклада на междуведомствената работна група, който не съществува. Има едни хвърчащи листа, които не са удостоверени с подписите на всички нейни членове", не спести критики към представителите на управляващите депутатът от опозицията в 47-ото народно събрание. 

ББК Пътища ще търси дължимите си пари за пътно строителство по съдебен път

ББК Пътища ще търси дължимите си пари за пътно строителство по съдебен път

В актуализацията на бюджета не са били предвидени средства, за поетия от държавата ангажимент

И подчерта - дори да било прието, становището на междуведомствената комисия щяло да създаде "уникален прецедент" - да се плати на 100% на "свои" фирми, минали през определени правни кантори, а на другите - не. Освен това предложеното от Настимир Ананиев удължаване на анексите от 30 септември до края на ноември нямало да реши абсолютно нищо поради това, че срокът е много кратък, за да бъдат проведени нови обществени поръчки.