Цветан Цветанов отхвърли обвиненията на Христо Иванов, за това, че кабинетът Борисов 3 ще само имитира съдебна реформа. "Приехме Стратегия за съдебната реформа. Захариева продължи тази реформа - прие се закона за съдебната власт. Предстои избор на членове на Висшия съдебен съвет - той ще стане по новите правила и конституционни промени", сподели Цветанов.

Цачева ще имитира реформа, Захариева ще замазва пред Брюксел

Цачева ще имитира реформа, Захариева ще замазва пред Брюксел

И двете ще пазят Цацаров, категоричен Христо Иванов

Според Цветанов избора на членове на ВСС ще стане изцяло по новата процедура - ще има пряк избор от системата на правосъдието. "И Захариева и Цачева са направили и ще направят много", допълни той.

Цветанов посочи, че ГЕРБ са "изкупителна жертва" на Христо Иванов. Според него Христо Иванов е предпочел да прави нов политически проект, а "за да правиш политически проект в България трябва да имаш някаква фиксация върху нещо, за да говориш постоянно за него и да трупаш политически дивидент".

Цветанов посочи още, че тепърва предстои делата срещу организираната престъпност и корупцията по високите етажи да преминат към Специализирания съд. По думите му спецсъда е единствената структура в правосъдната система, която е получила позитивна оценка от докладите от Европа.

Цветанов коментира и новия министър на вътрешните работи - Валентин Радев. Той посочи, че решението за неговото назначение е било съвместно. По думите му стана ясно, че той лично е бил предложен за вътрешен министър от патриотите, но е отказал, защото отговарял за сплотеността на ГЕРБ.

Не може да има идеално министерство в нестабилна държава, категоричен Цветлин Йовчев

Не може да има идеално министерство в нестабилна държава, категоричен Цветлин Йовчев

България имала нужда от нова доктрина за реформата в МВР

Според Цветанов структурите на МВР имат нужда от промени. Той заяви, че в управленската програма на ГЕРБ - ОП има "много сериозни акценти за подобряване на услугата "Сигурност" на българските граждани". Като пример той посочи, че ще бъдат назначавани още служители на МВР - разследващите полицаи трябвало да достигнат до 8 000. Имало нужди и от нови автомобили. Цветанов все пак обеща, че полицай ще има във всяко населено място в страната.

По думите му държавата ще работи, за да мотивира гражданите, които желаят да влязат в системата на МВР. "За да е ефективна една система, трябва да бъде финансова обезпечена", посочи той, но не изясни от къде ще дойдат средствата за назначаването на новите кадри в МВР и за необходимата според него техника.

Цветанов коментира и внасянето на референдума за обсъждане в пленарната зала на Народното събрание. Той категорично заяви, че съвсем скоро ГЕРБ ще внесат законопроекта за мажоритарна избирателна система, който е готов от края на кабинета Борисов 2.

На въпроса дали ГЕРБ държат на тази промяна, защото би могла само да им помогне, Цветанов обясни, че решението е взето от народа, а не от тях. Той разясни, че ГЕРБ и ОП вече са говорили по въпроса и той е заложен в управленската им програма. Цветанов се надява да законопроекта да бъде подкрепен и от други политически формации.