Това, че сме критични един към друг, не означава, че не можем да се обединим по важни приоритети. Това заяви бившият външен министър от ГЕРБ Екатерина Захариева пред БиТиВи.

ГЕРБ са отговорни и няма как да кажат, че ДПС не са евроатлантическа партия, защото са такава. С "Възраждане" не мисля, че има какво да говорим по геополитика, но когато става въпрос за правителство, което трябва да бъде с ясна геополитическа ориентация, ГЕРБ не виждат "Възраждане" в бъдещ кабинет.

Захариева приема като позитивен сигнал мълчанието на "Продължаваме промяната" към настоящия момент. Изказването на Атанас Атанасов е бягане от отговорност, според нея.

Асен Василев не изключва разговори с ГЕРБ и ДПС, но с условие

Асен Василев не изключва разговори с ГЕРБ и ДПС, но с условие

Двете партии трябвало да се почистят

Екатерина Захариева е на мнение, че все още е рано да се говори кой ще е бъдещият премиер. Идеята на ГЕРБ е да се определят хора, които да направят първите контакти, да се определят ясните приоритети, ясната политическа ориентация, Еврозоната, ясната оценка на войната в Украйна, Шенген, справяне с кризите на енергетиката и газа, обясни тя. Редно е най-голямата партия да излъчи премиер, но не го поставихме като условие, подчерта Захариева.

Борисов готов да се оттегли в името на евроатлантическо управление

Борисов готов да се оттегли в името на евроатлантическо управление

Предлага контактна група на преговарящи екипи както през 90-те години

ГЕРБ носят своята отговорност и точно затова са излезли с оферта. Захариева се надява партиите да откликнат на поканата на ГЕРБ за съставяне на правителство.

Тя призова останалите партии да не се месят в ръководството на ГЕРБ.

Във връзка с позицията на България за членството на Украйна в НАТО, Захариева заяви, че Украйна не е готова веднага да стане съюзник на Алианса.

48-ото Народно събрание ще приюти седем партии

48-ото Народно събрание ще приюти седем партии

ГЕРБ е първа политическа сила, "Български възход" ще замени ИТН

Деница Сачева коментира пред Нова телевизия, че избирателите на 2 октомври за пореден път са ясно са показали, че не желаят да дадат 100% доверие на една партия, а искат коалиционно управление, защото в обществото има различни настроения, виждания и идеи, и трябва да се намери начин те да бъдат реализирани чрез една управленска програма. По думите й няма смисъл да се дават пари за нови избори, на които ще бъде получен отново подобен резултат.

Сачева каза още, че на този етап няма официални реакции от другите партии на поканата на ГЕРБ за разговори за съставяне на правителство, както и индикации за мненията им по отношение на предложението. "Но ние не виждаме и какви биха могли да бъдат аргументите против това, особено когато предлагаме всяка една партия, включително, да може да излъчи и да представи свои хора в евентуалните контакти групи. Като, за да има смисъл от тези контактни групи, това трябва да бъдат хора, които са независими, хора, които не са от политическите партии, не са избрани в момента за депутати, за да се намали политическото напрежение и да се проведе един сериозен разговор за това накъде трябва да върви България", обясни тя.

"Фокусирали сме се върху широко правителство", посочи Деница Сачева.