С резултат над 1 млн. гласа мисля, че няма да има проблем да сме първа политическа сила и да направим управленски мандат.

Това обяви зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов по време на Национална среща с кметове, депутати, министри и представители на областните ръководства на ГЕРБ в страната. На събитието присъства и премиерът в оставка и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов.

Цветанов анализира грешките на ГЕРБ по време на кампанията за президентските избори и плановете за подготовката на предстоящия предсрочен парламентарен вот.

"На първи тур ние постигнахме 840 000 гласа, което е твърдият електорат на ГЕРБ", заяви Цветанов. Според него трябва да има по-различен начин за подготвяне на кампанията и подчерта, че парламентарните избори са по-различни от всеки друг вид. "Ще заложим на повече експертиза", отсече вторият в ГЕРБ.

Цветанов отчете грешките на партията през изминалата кампания за президентските избори. "Започнахме позитивна кампания, същевременно без ясен кандидат", констатира Цветанов. Това било и част от медийните атаки срещу ГЕРБ. Цветанов посочи още, че и слоганът бил обявен преди кандидата им. Трябваше да бъдем готови и да стигнем до всички, които искаха да се срещнат с нашата кандидатпрезидентска двойка. 

Като грешка той отчете и това, че не могли да обяснят защо предпочели Кристалина Георгиева пред Ирина Бокова. Това дало възможност на политическите опоненти на ГЕРБ да се възползват максимално от това.

Цветанов призна и това, че са мотивирали тези, които не ходят да гласуват, с ултиматума, че ще подадат оставка, ако не спечелят. Въпреки това, той изтъкна, че това е силата на политическия лидер.

За първи път обаче ГЕРБ може да изневери на традицията си да открие кампанията в зала "Арена Армеец". Цветанов изтъкна, че са направили запитване до всички структури и по-отдалечените искат да отпадне стартът на кампанията в столичната зала. Съображенията, които Цветанов изтъкна, са свързани с лошите метеорологични условия. "Не трябва да излагаме на риск всички пътуващи от страната", категоричен е той.

Категорично обаче ще останат работните срещи по места, защото това е най-силната страна на ГЕРБ, смята Цветанов. Това е кампанията лице в лице, отсече той. От ГЕРБ са решени да покажат на хората експертите си. Където е нужно - икономисти, на други места - експерти по туризма, земеделието и т.н.

Цветанов представи и анкета, проведена сред над 20 000 членове на ГЕРБ, свързана с подготовката на предстоящата предизборна кампания. До момента са получили 10 189 отговора.

62% са "за" коалиране с Реформаторския блок, 46% с Обединените патриоти, 25% с "Да, България" на Христо Иванов, 20% с ДСБ.

Категорично обаче хората на ГЕРБ смятат, че партията трябва да се дистанцира от ДПС, БСП, ДОСТ, ББЦ и АБВ.

По отношение на приоритетите, 59% от членовете на ГЕРБ смятат, че здравопазването трябва да е ключов акцент в кампанията. На второ място, според 57%, е правосъдието, 52 % са "За" образованието. Членовете на ГЕРБ смятат, че и вътрешният ред и сигурността трябва да са приоритети.