Служебното правителство е изключително активно, откъм интервюта, пресконференции, селфита с празни язовири и от бани. Пълно мълчание обаче е обхванало темата за данъците и по специално за повишаването на корпоративния данък. На брифинг в централата на ГЕРБ остро разкритикуваха служебното правителство Томислав Дончев, Деница Сачева и Александър Иванов.

От ГЕРБ се позоваха на 17-та точка от заседанието на МС от 30 юни и решението на правителството да одобри позицията на страната ни за преговорите в Приобщаващата рамка по въпросите на BEPS (Base Erosion and Profit Shifting - свиване на данъчната основа и прехвърляне на печалби) към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) за намиране на общо решение за предизвикателствата при данъчното облагане на дигиталната икономика.

Това според тълкуванието на ГЕРБ е повишаване на корпоративния данък. "България се съгласява да повиши корпоративния данък с минимум 50 на сто при положение, че страната ни е една от най-привлекателните за инвестиции", заяви на брифинга Александър Иванов.

Това се случва тихомълком, без да има дори и брифинг на финансовия министър, въпреки че би трябвало. Освен това не е имало нито обществено обсъждане, нито оценка за въздействието върху икономиката, отделните сектори и браншове.

Хората имат право да знаят, настоя Томислав Дончев. От ГЕРБ настояват да чуят позициите на партньорите в Съвета за тристранно сътрудничество, на останалите партии, особено на водещите политически играчи, а и президента Румен Радев като принципал на това правителство.

"Един такъв въпрос обичайно отнема месеци консултации и дискусии, как ще се отрази на отделните граждани, на заплатите на работниците. Настоявам всички партии да се обозначат и какво е мнението им за увеличаване на корпоративния данък. Редно би било една седмица преди изборите всички основни политически сили да имат ясна позиция", коментира Томислав Дончев.

Деница Сачева уточни, че решението освен непочтено е и непрофесионално. "Това е резултатът от неформалната коалиция, която се опитва да прерасне в официална, ИТН - ДБ и ИСМВ. На практика над 250 милиона лева ще бъдат взети от бизнеса, което ще рефлектира върху социалната политика и безработицата у нас.

Стойността на социалните послания и обещания на всички партии варира между 5 и 15 млрд. лева, а това е невъзможно без повишаване на данъците, което е преминало на тъмно през служебното правителство", заяви Сачева. Сбъдването на тези социални утопии е може би този скрит сценарий, към който се върви в момента, но на тъмно, посочи Деница Сачева.

Тома Биков се надява да няма арестувани митрополити

Тома Биков се надява да няма арестувани митрополити

МВР работи като ПР агенция