ГЕРБ проведе втората поред среща с парламентарно представените партии извън ПП/ДБ след вчерашния разрив с "градската десница". Разговорите обаче са на ниво експерти, като темата за евентуална подкрепа на правителство с първия мандат, ще бъде обсъждана не сега, а на предстоящите лидерски разговори, които има намерение да проведе Бойко Борисов.

Не трябва да се държи сляпо на целта за 3% максимален бюджетен дефицит, като според БСП разумният такъв за тази година с оглед провеждане на адекватни социални политики следва да е 4,5%, заяви Кристиян Вигенин от социалистическата партия.

"Бюджетен дефицит от 3% не е приемлив, разбира се, не приемаме и тези 6,4%, които е определил служебният кабинет. Смятаме, че е напълно възможно при спазване на социалните ангажименти и в същото време на финансовата стабилност на страната, да разсъждаваме за бюджетен дефицит от около 4,5%", каза народният представител.

Не така обаче мислят от партията на Борисов. Като победител на изборите задача на ГЕРБ е да предложи управленска програма и да се опита да вземе "тежките решения", посочи в експозето си в кратката открита за медиите част председателят на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова.

"Ще се наложи да се върнем във времената на консервативна фискална политика, ще се наложат непопулярни мерки и решения, ще се наложат мерки и решения, които трайно затвърждават евроатлантическия път на България", заяви правното острие на ГЕРБ.

Образование, здравеопазване, съдебна реформа и влизане на България в Шенген - това пък посочи като основни приоритети пред БСП в ответно становище Вигенин.

Нинова: Няма да бъдем резервна гума на нито една тротинетка

Нинова: Няма да бъдем резервна гума на нито една тротинетка

Недоумява от каква позиция ПП/ДБ си позволяват да им поставят условия

След продължилата около час и двадесет минути среща представителите на БСП избегнаха журналистическия интерес и се оттеглиха без да дадат коментар. Такъв направи обаче Десислава Атанасова. По думите й по някои ресорни политики имало пълен консенсус, а по други не.

"При всички положения тези разговори в абсолютен конструктивизъм са много полезни, защото ние сме две от партиите, които са имали много сериозен политически и личен сблъсък помежду си. Хубавото е, че сега намираме някакви приоритети, важни за България", резюмира проведения разговор тя.

Бюджетна и социална политика, както и здравеопазване са били във фокуса на дискусията, като не е било говорено за общо управление, защото това ще бъде тема на лидерските разговори, които предстои да проведе Бойко Борисов.

Почти никакви противоречия няма по основните теми, дори и що се касае до външната политика, освен по темата за помощта за Украйна.

"Това е наш приоритет, ГЕРБ е партията, която през 2020 година вкара България в чакалнята на еврозоната, от този си приоритет не се отказваме. БСП подкрепят влизането в еврозоната, спорихме по възможностите на дефицита за влизане в еврозоната, защото знаете, че условията са няколко - инфлация, дефицит, законодателство. Те смятат, че ако има политическа воля в Европа, може да се направи компромис с това (с размера на дефицита - бел.ред.).

План Б на ГЕРБ - разговор с ДПС за взаимна отговорност и непопулярни мерки

План Б на ГЕРБ - разговор с ДПС за взаимна отговорност и непопулярни мерки

ГЕРБ имат програма за управление в рамките на 4 години от 160 страници