Кандидатът за премиер на ГЕРБ/СДС Мария Габриел проведе втората лидерска среща за деня в Народното събрание - този път с парламентарната група на ДПС.

По време на срещата от страна на ГЕРБ/СДС присъстваха лидерът на партията Бойко Борисов, зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев, председателят на ПГ на ГЕРБ/СДС Десислава Атанасова, председателят на СДС Румен Христов и депутатите Делян Добрев, Деница Сачева и Теменужка Петкова.

Двете партии стигнаха до извода, че България закъснява с европейските законопроекти, свързани с Плана за възстановяване, като подчертаха, че на страната и трябва и експертно правителство, което да разбира Брюксел. Мария Габриел призова ДПС да помислят за експертно правителство и заяви, че списъкът на ГЕРБ/СДС остава отворен за бъдещ експертен диалог и за уточняване на детайлите по него.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадйъ заяви, че от формацията имат самочувствието, че имат експерти във всички сфери на обществено-политическия живот. Ако стигнем до ситуацията да търсим експерти за правителството, ще вземем своето отговорно поведение с разум да решаваме и този проблем, каза той.

Сблъсъкът Габриел - Нинова по линия Истанбулската конвенция и Украйна

Сблъсъкът Габриел - Нинова по линия Истанбулската конвенция и Украйна

Според Нинова ГЕРБ са сбъркали подхода от самото начало

Според Карадайъ различните министри трябва да бъдат експерти в различните сфери. Министрите трябва да познават Брюксел добре, а не тепърва да се учат на компетенции, настоя той. Лидерът на ДПС изброи и едни от потенциалните приоритети на едно бъдещо експертно правителство: спиране на обедняването, използване на целия европейски финансов ресурс, подкрепа за уязвимите групи от население, здравеопазване, качествено образование, предвидима среда за развитие на бизнеса, устойчиво законодателство, съдебна реформа, която да гарантира независимостта на съдебната система, промени в Конституцията, а не смяна на отделни персони с цел да се овладее съдебната система, развитие на регионите, подкрепа за малкия и среден бизнес.

По думите му България има нужда от редовен кабинет. Има нужда от диалог, разум и отговорност и чак тогава да излезем от политическата криза. Експертно правителство с очертан мандат като времеви рамки за оценки на дейността на правителство - правителството периодично да получава оценките си дали си изпълнява ангажиментите и задачите си, настоя Карадайъ.

Карадайъ поздрави ГЕРБ с кандидатa за премиер Мария Габриел. За да решаваме проблемите на хората имаме нужда от инвестиции, но в момента България закъснява с оперативните програми, с ПВУ, със стратегическия план и с плановете за преход. Около 60 млрд. лв. заделени в Брюксел за България една стотинка не е отишла по направление, изчисли лидерът на ДПС.

Той настоя ефективно и целенасочено да се използва европейските ресурс, предвиден за България. "Кабинетът трябва да изглежда европейски, брюкселски, защото доста от хора говорят за евроатлантически ориентация, а съвсем друго е конкретен план като има за реализация, да се подават правилните планове, които да ги изпълняват", каза Карадайъ.

Денков: Няма да сме параван в театъра на ГЕРБ

Денков: Няма да сме параван в театъра на ГЕРБ

Според Денков вървят паралелни разговори

Мария Габриел благодари за диалога от страна на ДПС. Тя се съгласи с тезата на Мустафа Карaдайъ, че съставът на правителството трябва да познава добре европейските механизми. Ако говорим за една година - това е времевата рамка, която позволява да бъде дадена оценката на правителството, каза още тя.