ГЕРБ се захваща да опази българската гора и предлага спиране на износа и изпращането на необработена дървесина от страната ни за три месеца. Като за „добро утро" народните представители от ГЕРБ обясниха на брифинг, че са внесли в деловодството на парламента предложение за въвеждане на мораториум върху износа на дървесина.

Още октомври внесохме промени за дървесината, припомнят от БСП
Още...

От партията на Бойко Борисов дори искат спиране на износа не само към трети страни, но и временно замразяване на износа в Европейския съюз.

За още по-сигурно от ГЕРБ са записали и въвели кодовете на всички видове обработена дървесина, за да няма пролуки. По време на тази забрана от партията ще се захванат да пишат промени в Закона за горите, ще се изработят правила за стимулиране на родните производители.

Промяната ще даде възможност да опазим българската гора, която е голямо богатство", се похвали депутатът от ГЕРБ Цвета Караянчева. Тя сигнализира за това, че в момента в България има райони, където 5-10 хектара земя е частна собственост и всеки собственик може да реши да сече, което ще доведе и до оголване.

Когато се забрани износът, ще се намали и сечта", отбеляза и герберът Цветомир Михов и обясни, че по този начин няма да има външен пазар, а вътрешният е много по-малък.

По-късно стана ясно, че реформаторите настояват за постоянна забрана за износа на необработена дървесина, но само към трети страни извън Европейския съюз.

Междувременно и от Патриотичния фронт поискаха тримесечен мораториум върху износа на необработена дървесина. След като със същата идея се представиха от ГЕРБ, а с подобна и по-категорична се обявиха от Реформаторски блок, се оказа, че и другият участник в управлението мисли в тази насока. Те дори са били първи в деловодството на Народното събрание, след като вчера „патриотите" са внесли искането за въвеждане на мораториума.

От ПФ настояват министърът на земеделието и храните да забрани износа на всички видове необработена обла дървесина за срок от три месеца, като дори са измислили и дата за старта на забраната - 6 април.

„Патриотите" имат идеята да използват времето на мораториум, за да се приеме специален режим за износ на необработената дървесина, като се приеме и ясно определение на термина „обработена дървесина".

„Целта е да се въведе най-сетне някакъв ред в това безобразие, което е предшествано от незаконна сеч", обясни на брифинг мисията на ПФ съпредседателят му Валери Симеонов.