"ГЕРБ и РБ показаха жълт картон на президента". Така лидерът на "Движение 21" Татяна Дончева тълкува гласуването на въпросите на държавния глава за референдума. От трите въпроса депутатите приеха само питането за електронното гласуване.

Според Дончева, Плевнелиев е пуснал референдума хазартно. "Отиграването на това нещо е важно, колкото самото нещо", подчерта тя в ефира на Нова телевизия. "Жълтият картон" е знак,  най-малкото, че не може да разчита априори на гласове", каза Дончева.

Според лидера на "Движение 21" темата с мажоритарното гласуване е особена, защото в двата случая, когато е проведено частично - за ВНС и за обикновено народно събрание през 2009 г., показали, че печели онази политическа сила, която е на гребена на вълната.

"В страните с чиста мажоритарна система , както е във Великобритания, понякога стават големи амплитуди в гласуването. Ако ГЕРБ обяви 50% мажоритарен вот, може да има конституционно мнозинство, но се съмняват в това", коментира Дончева.

Тя допусна, че е възможно при мажоритарни избори превес да имат несистемни играчи, може да има и местни групи. "Големите ги и страх от малките", отсече Дончева.

Реформаторите не подкрепяли мажоритарния вот, защото са във властта заради пропорцията. "Те се съмняват, че голям процент мажоритарно гласуване ще ги постави в неизгодна ситуация", каза Дончева.

Задължително гласуване, означава че ще се качи избирателната активност. И тогава ще има малка значимост на купения вот, според лидера на "Движение 21".

Дончева изрази мнение и за избора на Мая Манолова за омбудсман. От думите й стана ясно, че не въстава срещу новото амплоа на социалистката.  "В много от демократичните страни  част постовете се дават на опозицията. В Гърция, където президентът се избира от парламента и има ограничени функции, е традиция постът да се даде на опозицията", посочи тя.

Затова попита: "Какъв ви е проблемът с Мая Манолова?". Дончева се зачуди и какъв проблем имат протестиращите. По думите й Манолова не си е измислила Костинброд, тя е подала сигнал. Дончева заяви, че аферата "Костинброд" била заметена под масата.

Лидерът на "Движение 21" намира Мая Манолова за активен депутат, което е задължение на всеки от народните избраници. "И аз, ако съм на мястото на Борисов, ще направя същото. Изважда се от противниковия отбор един от активните играчи", коментира Дончева.

"Защо в последната секунда реформаторите предложиха Пенчев? Защо ГЕРБ нямаха кандидат- защото не искаха", продължи да анализира Дончева.