Недопустимо е изнасянето на информация за течаща операция на специалните сили в района на Мариупол за евакуацията на българските моряци, блокирани там, каквато изнесе по-рано в петък от трибуната на Народното събрание министър-председателят Кирил Петков.

Такова мнение изрази на брифинг председателят на "Възраждане" Костадин Костадинов, а в последствие и председателя на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

"Какво направи днес министър-председателят? Каза, че има специална операция, която се провежда под патронажа на военното разузнаване, спомена името на генерала, който ръководи. Това според вас правилно ли е? Ако правиш специална операция, ако имаш хора на терен там, обявяваш ли го това нещо в парламента? Там още се стрелят. В една такава ситуация мълчанието е злато", каза Костадинов.

И добави още, че е знаел за всичко това още преди 10 дни, като информацията му е била дадена лично от Кирил Петков, но умишлено не е говорил за това. "Не знам дали с това, което публично бе казано днес, не бе застрашена сигурността на нашите моряци там. Не се прави така.

Блокираните в Украйна български моряци имат провизии за още осем дни

Блокираните в Украйна български моряци имат провизии за още осем дни

Има организация за евакуацията на моряците веднага щом бойните действия престанат

В края на парламентарния ден от най-голямата опозиционна партия ГЕРБ също излязоха със становище по въпроса. Според председателя на парламентарната група на партията Десислава Атанасова с думите си Петков е изложил на риск живота на командосите и на блокираните моряци.

"Надявам се тази операция да е била съгласувана и разрешена от министъра на отбраната, да е бил уведомен и президента като върховен главнокомандващ. Ако не е така, настояваме за спешно свикване на Консултативен съвет за национална сигурност, защото сме убедени, че тази информация не само е класифицирана, а тя е държавна тайна", каза Атанасова.

Ексуправляващите настояват за становище от страна на държавната комисия за класифицирана информация, както и от президента по въпроса.

"Това е не само аматьорщина, която се демонстрира за пореден път, а това е грубо посегателство върху сигурността на хората и националната сигурност на Република България", остра бе депутатката.

260 критични метра делят моряците ни в Мариупол от открито море

260 критични метра делят моряците ни в Мариупол от открито море

В този участък обаче се водят активни бойни действия