ГЕРБ се срещна с ръководствата на Върховния касационен съд (ВКС) и Върховния административен съд (ВАС). От страна на ГЕРБ присъстваха председателят на парламентарната група на партията Десислава Атанасова, заместник-председателите Томислав Дончев и Даниел Митов, заместник-председателят на парламента Росен Желязков, както и депутатите Тома Биков, Радомир Чолаков, Екатерина Захариева и Рая Назарян.

От страна на ВКС присъстваха Галина Захарова и нейните заместници Мими Фурнаджиева, Евгений Стайков и Лада Паунова. Георги Чолаков бе представител на ВАС.

Атанасова обясни, че ГЕРБ искат конкретен и конструктивен разговор затова как париите като част от законодателния орган на България предпочитат правосъдната реформа да се извърши. Темата за реформа в съдебната система се използва като етикет на различните политически послания. Това е и поводът коалиция ГЕРБ-СДС да поискат дебат, като ще продължат усилията за разговори.

ПП и ДБ няма да разговарят с Гешев за съдебна реформа

ПП и ДБ няма да разговарят с Гешев за съдебна реформа

Главният прокурор изпрати писма до всички депутати с искане за диалог

Тя поиска да се обсъди виждането на ВКС и ВАС по отношение на изтеклите мандати във ВСС и тяхното непременно и временно попълване в рамките на 48-ото Народно събрание.

Заместник-председателят на 48-ото Народно събрание Росен Желязков настоя да се намери общият знаменател между трите власти в България. Повдигната тема за избора за членове на ВСС от парламентарната квота е много съществен въпрос, защото НС дължи това поведение и този резултат. Второ - Конституцията е задала едно различно от обикновеното мнозинство за този вид решение, което е отговорност към конкретния парламент, обясни Желязков.

Бившият вицепремиер и външен министър Екатерина Захариева добави, че за ГЕРБ е важно да чуват и мненията на съдиите. Захариева не иска парламентарната квота във ВСС да се нарича политическа, а обществена.

Венецианската комисия каза "да" на временния прокурор, разследващ главния

Венецианската комисия каза "да" на временния прокурор, разследващ главния

Иска да се уточни статута му и да се направи реформа и във ВСС

Депутатът от ГЕРБ Радомир Чолаков допълни, че ГЕРБ искат да покажат нов подход на законодателство, което се приема с консенсус. Закон, който е приет с обикновено мнозинство, не е успешен. Законодателният процес трябва да привлече научната експертиза, защото ще е добре депутатите да чуят теоретичните възможности. Много по-важно ще е и кое практическо може да бъде изпълнено, обясни Чолаков.

По думите му ГЕРБ много биха се радвали съдиите да им подсказват кое е правилно, а не да се спъват от дребните камъчета в обувката.

Председателят на ВКС Галина Захарова благодари на ГЕРБ за поканата за разговор и заяви, че професионалното мнение на съдиите много често се пренебрегва. Захарова обясни какво разбират съдиите под понятието съдебна реформа. В основната си линия реформата е свързана с отстояването на правата, интересите на гражданите и върховенството на правото. Всичко, което съдиите правят, се свеждат до това да осигурят качествено правораздаване. Самата реформа е един многопластов проблем. В една част от реформата съдиите могат да участват активно, но друга част от реформата е политическа задача, с която магистратите не се занимават и остават настрана.

Ясен Тодоров: Мит е, че главният прокурор е всесилен

Ясен Тодоров: Мит е, че главният прокурор е всесилен

Почти на финалната права е досъдебното производство за полицейския чадър над Семерджиев, увери зам.-шефът на НСлС

Какво могат да направят магистратите, за да осигурят изпълнението на основната цел - качествено правораздаване? Съдиите трябва да разглеждат правораздаването и съдилищата от конституционна гледна точка. Захарова обаче уточни, че съдиите и магистратите могат да бъдат полезни само на експертно ниво.

Според Захарова безспорно е назряло времето, когато въпросът за конституирането, съставът и функциите във ВСС трябва да станат предмет на сериозен и конкретен дебат. Този дебат включва и конституционни промени, за които Захарова би предпочела да не се говори в конкретика. Общото мнение на магистратите в България е, че Законът за съдебната власт е един продукт, който се нуждае от много сериозен ремонт във всички му части, изтъкна шефът на ВКС. Той добави, че множеството изменения в закона, го прави вътрешно противоречив.

Захарова коментира още, че никога не е имало момент, в който ВСС да функционира с изтекъл мандат за неопределено време. Безспорно трябва да бъдат избрани членове от парламентарната квота във ВСС, подчерта тя, според която не е целесъобразно да се изключват магистрати от органа, който е призван да управлява съдебната власт. В спешен порядък трябва да се разреши как ще функционира ВСС при настоящата ситуацията. Значи ли това, че професионалната квота във ВСС може да встъпи и да подмени до известна степен състава на ВСС, запита Захарова.

Антон Станков: Конституционният съд си вкара автогол с решението за Инспектората на ВСС

Антон Станков: Конституционният съд си вкара автогол с решението за Инспектората на ВСС

Анастас Анастасов и Гроздан Илиев трябва да се върнат автоматично на местата си в КС

По отношение на законопроекта за КПКОНПИ на ПП и МС, Захарова отбеляза, че по-сериозните проблеми биха възникнали с оглед обстоятелството за въвеждане на нови преследващи обвинения. Българските граждани трябва да знаят за какво ги обвиняват, посочи тя.

Председателят на ВАС Георги Чолаков също е удовлетворен от поканата, защото за първи път съдиите правят среща с париите в парламента. Съдиите присъстват и от уважение към законодателната власт, защото са отговорни затова какво върши държавата. Трябва да има избор по възможно най-бързия начин на членове от парламентарната квота за ВСС, настоя Чолаков.

Той призова депутатите да започнат по най-бързия начин процедурата по избор за членове на ВСС. За попълването на съдийската колегия във ВСС е редно да бъдат избрани само съдии, по мнението на Чолаков. Иначе той винаги е искал да има взаимодействие между съдилищата и Народното събрание.

Промените в КПКОНПИ минаха в комисия, ГЕРБ се надява да няма още една бухалка

Промените в КПКОНПИ минаха в комисия, ГЕРБ се надява да няма още една бухалка

Със законопроекта трябва да се създаде разследващ орган

Съдиите декларираха, че са готови да предоставят своята професионална експертиза на депутатите, но въпросът е доколко щели да бъдат чути. Те настояха още Наказателния кодекс да се осъвремени в неговата основна част.

Над 90% са осъдителните присъди, отчетоха още магистратите по време на срещата с ГЕРБ в Народното събрание. Те увериха депутатите си, че имат желание да коментират активно със законодателството.