За 6 месеца "Продължаваме промяната" нямат действащ План за възстановяване, но имат нула законопроекти и инвестиции в околната среда. Тази заяви депутатът от ГЕРБ Младен Шишков от трибуната на Народното събрание по време на дебатите на второ гласуване на Законопроект за изменение и допълнение на Закона за опазване на околната среда.

С промените в закона се цели усъвършенстване на законодателството по опазване на околната среда и постигане на по-високо ниво на хармонизация с европейското законодателство в областта на емисиите от промишлеността, оценката на въздействието върху околната среда на някои публични и частни проекти, контрола на опасностите от големи аварии, които включват опасни вещества.

Шишков посочи, че законопроектът бил толкова спешен, че е внесен още в деня на конституирането на деня на Народното събрание. Според Шишков целта е била да отпаднат три наказателни процедури, но депутатите са удължили разглеждането му два пъти и са го направили максимално дълъг.

Определени са язовирите за ремонт

Определени са язовирите за ремонт

Осигурено е финансиране

"След множество перипетии, няколко работни групи, 6 месеца по-късно този законопроект е внесен за второ гласуване в зала. 6 месеца този законопроект беше поставен на трупчета и чакаше своя звезден миг, за да бъде изваден от въртележката на коалиционните пазарлъци. Трябваше да спре три наказателни процедури. Препъни камъка на този законопроект не е хармонизацията с европейското законодателство, е една простичка добавка към законопроекта, подготвен от правителството на ГЕРБ. Добавката двуинстанционно производство на обектите от национално значение. Добавка, която се появи в законопроекта някъде между 44-ото и 47-ото Народно събрание", коментира Шишков.

Той припомни, че миналата седмица депутат от "Продължаваме промяната" обвинили директно ГЕРБ като виновници за всички наказателни процедури.

Шишков изброи свършеното от ГЕРБ през последните години. "Със законодателни промени създадохме единен национален контролен орган за язовирите, въведохме ясни отговорности на собствениците и операторите и възможност държавата да поеме собствеността и стопанисването на тези, за които общините нямат възможност да се грижат. Приехме промени в Закона за чистотата на атмосферния въздух, с които заложихме изисквания за качеството на твърдите горива за битово отопление, разграничихме ясно отговорностите на всички институции за опазването на качеството на въздуха. Въведохме видеонаблюдение в реално времена операторите на депа и горивни инсталации", отчете още депутатът от ГЕРБ.

Депутатът от "Възраждане" Иво Русчев също разкритикува промените в закона. Той видя в законопроекта само саниране на проблемите, оставени от предишното правителство, без да се надгражда за благото на природата на България. Управленската коалиция се опитва да угоди на брюкселските чиновници, заяде се депутатът от "Възраждане". Какво стана с плановете за управление на защитените територии? Какво стана с концесията по Черноморието, която според коалиционното правителство трябва да се преосмисли? Какво става с българските гори, природа и въздух? Нищо!, разкритикува Русчев.

С настоящия законопроект няма да се промени нищо, време е да се събудите и да осъзнаете, че мястото ви не е в управлението на България, подчерта той. Парламентарната група на "Възраждане" няма да подкрепи законопроекта на второ гласуване.

Нинова: Необходим е спешен ремонт на най-опасните язовири в страната

Нинова: Необходим е спешен ремонт на най-опасните язовири в страната

Готови сме с промени в Закона за водите и в най-скоро време ще ги представим, обеща вицепремиерът

БСП иска да се гарантира опазването на околната среда, настоя от своя страна червеният депутатът Борислав Гуцанов. Социалистите искат ускоряване на големите инфраструктурни обекти на страната ни. Нормално ли е да не може да бъде направена магистралата до Черно море, магистралата до Гърция, запита Гуцанов.

Задължително е опазване на околната среда, но и да не се забавят важните за страната ни инфраструктурни обекти, ако искаме да вървим напред, настоя Гуцанов.

Крум Зарков изтъкна, че коалицията е тръгнала смело, но някъде по пътя започна да се колебае. Това колебание си проличава и в промените в законопроекта, които не са фетиш, посочи той.