Готови сме с промени в Закона за водите и в най-скоро време ще ги представим на вашето внимание. Необходим е спешен ремонт на опасните язовири в страната. 

Това обяви тази вечер вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова. Тя направи изявлението по време на изслушване по нейно искане в парламента по темата за язовирите, съобщи "Нова".

Подготвят се и промени в други подзаконови нормативни актове, свързани с проблемите около тези водни съоръжения.

Други важни задачи в тази насока са създаването на единен регистър на язовирите в България, за да се знае колко са, къде се намират и чия собственост са, както и приключването на класификацията им, за да стане известно колко са опасните съоръжения и в какво състояние са.

Нинова посочи, че е необходимо да се ускори процедурата по прехвърлянето на язовирите, които са общинска собственост, към Държавно предприятие "Управление и стопанисване на язовири", както и да се актуализират язовирите, включени в списъка за ремонти с Решение на МС 495 и да започне адекватният им ремонт, като се започне с най-опасните съоръжения.

Петков: Огромен е проблемът с язовирите ни

Петков: Огромен е проблемът с язовирите ни

35 язовира се водят високо опасни - никой от тях не е ремонтиран

Припомняме, че малко по-рано тази вечер отношение по този проблем в НС взе и премиерът Кирил Петков. 

Проблемът с язовирите е огромен.  Имаме язовири в няколко министерства. Имаме разпокъсано управление на тези язовири, а още по-големия проблем - 35 язовира се водят високо опасни - никой от тях не е ремонтиран, допълни Петков. Ремонтирани са 10 язовира, каза Петков.

Тревожно е, според него, как толкова стратегически обекти са оставени в безхаберно състояние. В момента нивото се държи на най-ниското. Оценката е, че няма директна опасност за живота и здравето на хората, но просмукването продължава. Трябва нов план. И това разпокъсване между министерства трябва да спре, настоя Петков.