Ние наистина имаме политическа воля и желание да се борим с корупцията. Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева в сутрешния блок на bTV. Захариева коментира създаването на нов антикорупционен орган.

Относно твърдението, че се запазва твърде високия праг от 150 хиляди лева несъответствие между декларираните доходи, Захариева изтъкна, че това е за период от 10 години, което прави 10-15 хиляди лева на година.

Според Минчо Спасов на ГЕРБ не му отива да се гордее с антикорупционен закон

Според Минчо Спасов на ГЕРБ не му отива да се гордее с антикорупционен закон

Законът би бил ефективен, ако органът се избираше от президента, а не от парламента

Екатерина Захариева изрази несъгласието си с твърдението, че създаването на органа служи за отклоняване на вниманието от темата с реформата в прокуратурата. В тази насока вицепремиерът посочи, че този орган е в програмата за съдебна реформа.

"Знаете колко пъти се дават препоръки, даже имахме критики, че Народното събрание не успя да приеме закона", констатира Захариева. Тя припомни, че имаме анализ на прокуратурата, имаме план за изпълнение на 90% от препоръките и ангажиментът и срокът е октомври месец.

По думите й злоупотреби винаги са възможни. И най-перфектния закон да разпишем - ако тръгнеш с такава нагласа, винаги имаш възможност. Относно приетата управленската програма и визираните акценти - демографски проблеми, административната реформа, Захариева коментира, че тя е създадена на основата на предизборните програми на партиите в управляващата коалиция, на коалиционното споразумение и ангажиментите в него и разбира се развитие на конкретни мерки.

"Има цели по всяка една от мерките. Акцентите са такива, каквито сме поели в предизборната си кампания - образование, по-високи доходи, икономическият ръст чрез административната реформа, която е изключително важна. Всичките министерства вече започнахме да работим, в моето министерство, например сме готови с няколко законодателни инициативи. На подзаконова нормативна база вече сме на фаза обществено обсъждане. Работим по отношение на външната политика една от мерките вече е изпълнена - това е подписване на Договора за приятелство и добросъседство", посочи вицепремиерът Захариева.

Тя открои борбата с корупцията като един от основните приоритети на предизборната кампания.

Относно задържаната българка с обвинение за пропаганда в Турция, Захариева уточни, че тя може да получи от 1 до 5 години затвор.

Министърът уточни, че все още не разполага със списъка от 70 лица със забрана за влизане в Турция.