Бюджетната комисия запази обезщетението за отглеждане на дете през втората година на 340 лева, въпреки че имаше редица предложения за ръст на обезщетението.

По време на второто чете на държавния бюджет, както и на бюджетите на ДОО и здравната каса от ДПС поискаха да се увеличи с 40 лева или да стане 380 лева. Това било 90% от минималната работна заплата.

Сега средно дневно обезщетението през втората година за отглеждане на дете е около 16 лева, а от ДПС настояват да стане малко над 18 лева. Малко над 16,2 млн. лева повече ще струва тази мярка, както стана ясно от коментара на Хасан Адемов.

Менда Стоянова действала като Ким Чен Ун, бесен атакист

Менда Стоянова действала като Ким Чен Ун, бесен атакист

Николай Александров се присъедини към бунта на социалистите

От БДЦ предложиха по-висок ръст и обезщетението за отглеждане на дете през втората година да стане 420 лева. Искаме активни мерки за борба с демографската криза, подчерта Стефан Кенов. По-активно трябва да стимулираме майките, подчерта депутатът. Един размер от 420 лева считам, че е справедлив за българските майки, които искат да продължат да гледат децата си и след втората година, каза Кенов.

Менда Стоянова също застана зад борба с демографската криза, но насърчаването на раждаемостта не се ограничавала с отглеждането на дете през втората година, по мнението й.

Опозицията напусна "маскарада" на обсъждането на Бюджет 2016

Опозицията напусна "маскарада" на обсъждането на Бюджет 2016

И в Африка няма такива неща, възмути се Румен Гечев от БСП

Майките трябва да остават на пазара на труда, подчерта Стоянова и се обяви против увеличаване на това подпомагане. Според нея вече имало навсякъде детски градини, където майките да оставят децата си и да ходят на работа.

До година-две и в София този проблем щял да се разреши според нея. В крайна сметка мнозинството не хареса ръста на обезщетението за отглеждане на дете през втората година и го запазиха на 340 лева.

2 милиона лева повече за заплати на служителите в НОИ, реши още бюджетната комисия.

МВР с най-много пари през 2016-та, БАН не получи добавка

МВР с най-много пари през 2016-та, БАН не получи добавка

МВР измести МТСП със 7 милиона лева повече

Предложението бе на опозицията от ДПС, която успя да убеди управляващите. Миналата година средствата в това перо са били намалени с 5 милиона лева. Петър Чобанов обясни колко сложно е да се оперира с толкова много цифри и важни данни. Затова и хората трябвало да получат някакво възнаграждение.

Изненадващ аргумент „против” дойде от Емил Димитров-Ревизоро. Той декларира, че по тази тема е в конфликт на интереси, тъй като дъщеря му била служител на НОИ и призна, че заплатите на чиновниците там били ниски. В момента дъщеря му била по майчинство.

Обявявам с тъга, че гласувам срещу увеличението на заплатата на дъщеря ми, каза патриотът. Колегите му обаче се „смилиха” и решиха да заложат 2 милиона лева за заплати на служителите в НОИ.