"Новият политически сезон ще покаже кой работи за реформите и кой - против". С това убеждение най-голямата парламентарна група в 43-тото Народно събрание - ГЕРБ започна работата си в есенната парламентарна сесия.

От парламентарната група с най-много депутати по традиция първи получават думата, за да очертаят приоритетите си. „Няма място за упражнения по политическа риторика от позициите на популизма", заръча на останалите депутати председателят на парламентарната група на ГЕРБ и председател на предизборния щаб за предстоящия вот Цветан Цветанов.

Ген. Атанасов призна тази сутрин за компромис на РБ за съдебната реформа, направен в името на скоростта, с която тя ще се приеме.             Още...

Време е да се прави разлика между евтините солови популистки изяви на някои политици от парламентарната трибуна пред множество камери и микрофони и политически отговорното поведение на онези, които избират трудния път на поетапно, но неотклонно налагане на модерно и работещо законодателство", изтъкна зам.-председателят на ГЕРБ.

Сред най-важните си задачи за новия парламентарен сезон от партията на Бойко Борисов са записали приемането на промените в Конституцията, които засягат съдебната реформа. „Промените в Конституцията обаче са възможни при консенсус между политическите формации в парламента", напомни Цветанов.

От конституционните изменения той обърна поглед и към борбата с корупцията, като се зарече, че още тази седмица депутатите ще се захванат с първо гласуване на законопроекта за предотвратяване на корупцията сред лицата, заемащи висши публични длъжности.

И този път от ГЕРБ не пропуснаха темата за по-добрата събираемост на приходите в държавния бюджет. „През 2015-та година държавата ще събере близо 800 млн. лева само от ДДС повече от 2014-та година", изчисли председателят на герберите в парламента.

Водевилен край на съдебната реформа предрече лидерът на БСП Михаил Миков. Още...

„Крайната ни цел е постепенно и непрекъснато повишаване на жизнения стандарт на всички социални и възрастови групи от населението", коментира и социалната тема Цветан Цветанов.

От нея той премина на здравната реформа, като се зарече, че ГЕРБ ще следи за прозрачните промени в спешната и болнична помощ. От партията на Бойко Борисов не пропуснаха очаквано и предстоящите местни избори. „Местният вот не трябва да се натоварва със скрит политически контекст.

Развихрянето на предизборна истерия би било крайно неудачно и направо опасно за реформите в държавата. Поддържането на тонуса на перманентна кампания е израз на политическо безсилие и е крачка назад от политическия консенсус", заръча Цветанов.

"Иска ми се новият политически сезон да премине под знака на осъществените реформи, а не под знака на бламирането им. Обречени сме да бъде единни", заключи Цветанов.