Увеличават се сигналите за съществуващи проблеми във връзка с подготовката на новата учебна година, съобщи Ваня Добрева на пресконференция в централата на БСП, посветена на темата за образованието.

Добрева посочи, че в редица общини ремонтите в училищата няма да приключат до началото на учебната година. Като пример тя визира община Търговище.
Добрева изтъкна, че 1700 ученика няма да имат възможността да влязат в учебните зали на 17 септември.

В София 1000 деца няма да бъдат обхванати в педагогическите групи, независимо от заклинанията на ГЕРБ да отговори на изискванията за задължителност на предучилищното обучение, добави Добрева.
Тя съобщи, че БСП предлага да бъдат увеличени държавният стандарт за издръжка на ученик и за издръжка на дете, като бъдат отразени повишените цени.
Издръжката за децата да се вдигне двойно, настояват от БСП.
Те подкрепят и предложението на синдикатите да се повишат учителските заплати.

Според Ваня Добрева между ноември и декември ще се наложат дървени ваканции или ще се наложи парите да се вземат от учителските заплати.

Добрева съобщи още, че БСП няма да подкрепи проектозакона за предучилищното и училищното образование.
Тя изрази несъгласие с предлаганата от вносителите автономия на средното образование по подобие на висшето образование и с неглижирането на фигурата на учителя.

По повод доклада на комисията за защита от дискриминация Добрева коментира, че той има антибългарска насоченост и е антикултурен. Тя съобщи, че БСП ще предложи да се създаде временна парламентарна комисия, която да обследва обстоятелствата около този доклад, като например какъв механизъм на финансиране е използван.

Възможно ли е министерството на образованието да е стояло в страни; кой е формулирал целите и задачите на проекта като належащи - предстои да разгледа комисията.

Психологът Христо Монов категорично се противопостави на целодневното обучение на децата. Според неговите наблюдения децата се прибират вкъщи уморени и раздразнителни, хапват и заспиват. „Необходими е осмисляне на целодневното обучение," категоричен е той.

По думите му една от най-големите слабости на законите на ГЕРБ е това, че преди да бъдат създадени условия, се въвежда нещо, което само по себе си е добро, но се компрометира от липсата на условия.
Къде се аниматорите, условията за спорт, попита Монов и добави - щом ги няма, по-добре да не се въвежда целодневното обучение.

Монов прогнозира че има опасност това поколение да бъде обречено на невротизация.
Той съобщи още, че училищата в Перник са абсолютно неподготвени за ситуации на бедствия и кризи и заяви, че е необходимо обучение за действия в кризисни ситуации.

В същото време Добрева похвали премиера за решението му за отпускане на 10 милиона лева за строителство и ремонт на физкултурни зали в училищата, но настоя правителството да отговори как се разпределят парите и дали не са за сметка на обещаните на БАН 10 млн. лв.