ГЕРБ призна провала си в президентската институция с ясното изявление, че тази президентска двойка няма да бъде подкрепена за предстоящите президентските избори”. Това каза в декларация на БСП, прочетена от парламентарната трибуна от Михаил Миков.

Той припомни как президентът е върнал бюджета на страната, както и закона за монополите, защитавайки големите търговски вериги.Михаил Миков посочи, че докладът на ЕК, прехвърля България от втората в третата група страни с рисковете в макроикономическите баланси и визира ясно проблемите с бедността, с демографската катастрофа.

"Все повече нестабилността в управляващата коалиция изкарва на преден план едноличните решения на министър-председателя", заяви Миков. Той предупреди, че ако тази линия продължи – рисковете на едноличната власт се засилват. Според Миков това е заплаха за нормално функциониране на републиката.

"Ние сме били последователна опозиция, но няма да допуснем да бъдем въвличани в политически компилации, чиято единствена цел е укрепване на нестабилното управляващо мнозинство", каза той.

Миков подчерта, че това не е в полза на българските граждани. "Трети месец партиите от управляващото мнозинство се опитват да постигнат някакво споразумение”, каза лидерът на БСП и заяви, че е очевидна тази нестабилност, изразяваща се в създаване на нови политически проекти и формации.

От левицата изразиха негодуванието си от отхвърлянето на редица законопроекти в сферата на социалната политика, визирайки идеята за изравняване на майчинството с минималната работна заплата.

Миков заяви, че сега на практика най-големите длъжници са общините с 1,2 млрд. лв. генериран дълг, който ще бъде плащан от всички български граждани.

В здравеопазването сме свидетели, че правителството спешно и тайно отменя всички онези решения, които бяха приети като реформи”, посочи лидерът на левицата. По отношение на пенсионната реформа, Миков бе категоричен, че разходите на НОИ са увеличени с милиони. По думите му вместо ефектите, които са обещани при увеличаване на възрастта за пенсиониране се получи точно обратното.