Депутатите се опитват да поправят гафа с обнародването на промените в законопроекта за изменение на Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите.

На свое извърнредно заседание вчера Здравната комисия в НС е разгледала законопроекта.

Припомняме, в броя на „Държавен вестник" от 23 март се появи "поправка" на приетия закон за контрол на наркотичните вещества, без депутатите да са я гласували и без президентът да е издал задължителния по конституция указ.

За нарушението пръв алармира президентът Първанов.

Последва кореспонденция между президенството и Народното събрание, от която става ясно, че в официална стенограма до държавния глава е изпратен само верният текст.

В отговор на питане от Дондуков 2 Цецка Цачева уточнява, че не е открита кореспонденция между Народното събрание и редакцията на "Държавен вестник" по въпроса за публикуваната сгрешена поправка.

"Правилният текст" гласи: „Непряка реклама е всяка форма на търговско послание, съобщение, препоръка или действие, която използва име и/или изображение, представляващо или наподобяващо наркотично вещество за реклама върху стоки и реклама върху продукти".

"Къде е бил президентът в тези 11 случая, къде са били председателите на парламента преди мен, кой създаде тази практика?", обърна се към депутатите председателят на НС Цецка Цачева.

„Сгрешеният" и публикуван в Държавен вестник текст посочва:
"Непряка реклама е всяка форма на търговско послание, съобщение препоръка или действие, която използва наименование на посочено в закона наркотично вещество за реклама върху стоки и рекламни продукти".
(В курсив са подменените изрази)

От БСП дори настояха за създаване на временна анкетна комисия, която да изясни как е станал гафът, но това предложение не мина.

Изключително неприятен случай, заяви пред депутатите парламентарният шеф Цецка Цачева. Тя подчерта, че тази "грешка" поставя под съмнение авторитета на парламента.

Има 11 случая в парламентарната практика да се обнародват текстове в държавен вестник без указ на президента и подпис на парламентарния шеф, посочи Цачева.

"Къде е бил президентът в тези 11 случая, къде са били председателите на парламента преди мен, кой създаде тази практика?", обърна се към депутатите председателят на НС Цецка Цачева.
Според нея случаят се използва за популистки, партийни цели.

Цачева обяви в същото време, че и тя иска случаят да се изясни. Затова след празниците тя е готова да инициира създаването на временна комисия, която да изясни случая.

Михаил Миков от БСП коментира, че социалистите не държат чак толкова на временна комисия, въпросът според него може да се разгледа и от антикорупционната комисия в НС. Трябва да се намери правно решение на проблема, категоричен бе Миков.

 Янаки Стоилов заяви, че социалистите няма да гласуват днес, защото вече са гласували закона 2 пъти.

Това е една трайна тенденция, заяви Тодор Великов от РЗС. Този текст, според него, трябва да бъде върнат в Правна комисия на НС, както и да се поиска становище от ЕК какво означава "непряка реклама".

От РЗС дори са готови да сезират прокуратурата за "сгрешения текст".

Смятаме, че това е открит лобизъм и в двата текста, подчерта Великов. От РЗС настояха разискванията по закона да бъдат отложени. Процедурното предложение на консерваторите не бе подкрепено.

Пламен Цеков, "прокарал" текста, обясни, че гафът станал заради бързото четене на законопроекта.
Депутатът "се усетил" за грешката, от администрацията на НС му обяснили, че се случвали подобни неща и лапсусът, който направил бил коригиран още същия ден.

Пламен Цеков в кулоарите:
Направих неволен лапсус, неволна грешка.

Как обаче друг текст е публикуван в Държавен вестник депутатът не знае. Той заподозря, че зад тази провокация, може би стоят социалистите. Цеков каза, че е подписал оригиналния текст.

Той заяви още, че в политическата борба се изпозлват всякакви методи и че "след като едните са маскари, то и другите трябва да станат такива".
Аз се надявам ние да не станем, посочи Пламен Цеков.

От дясно няма депутати от Коалиция за България, заяви от своя страна Валентина Богданова от БСП. Аз моля тук да изясните погрешка ли прочетохте текста или след консултации с някого, обърна се тя към Цеков.

Колеги, непонятно ми е вашето веселие, освен ако не приемате казаното от г-н Цеков като първоаприлска шега, атакува и червената Мая Манолова.

Колеги непонятно ми е вашето веселие, освен ако не приемате казаното от г-н Цеков като първоаприлска шега, атакува и червената Мая Манолова.

То е ясно, че за всичко сме виновни ние, изтъкна тя. Манолова поиска Цеков да отговори защо е прочел текста така, че да се дава право на фирмите, рекламиращи наркотични вещества да продължат да го правят.

Манолова обяви, че Коалиция за България ще сезира главния прокурор заради гафа.

От ДПС пък заявиха, че ще променят "редактирания" законопроект.

Вече 5 дена тази поправка е в сила, изтъкна Лютви Местан. Той препоръча на депутата Пламен Цеков да намери начин да снеме съмнението от себе си, породило се след гафа.

Мисля, че има легитимни процедрури, по които този въпрос да бъде изяснен, изтъкна Местан. Според него българският парламент не залсужава "петното", че в него се прокарват лобистки текстове.

Местан призова да не се допусне да има без вина наказани служители на НС. Той настоя за безспорни доказателства кой е виновен.

Лаконичен в кулоарите на парламента беше депутатът от ГЕРБ Пламен Цеков.
Направих неволен лапсус, неволна грешка, заяви той.

Това е коригирано. Още същия ден аз съм се подписал под оригиналния текст и това е видно от доклада, който е внесен за първо публикуване в държавен вестник, допълни той.
Аз съм се подписал под оригиналния текст на здравната комисията
, категоричен бе той.

Законопроектът мина на първо четете с пълно единодушие- 107 депутати гласуваха за. От БСП изобщо не гласуваха. По предложение на Екатерина Михайлова корекцията бе подложена и на второ четене.

Преди това обаче зам. председателят на парламента Лъчезар Иванов обяви, че пак е станала грешка в текста - става въпрос за правописна грешка в заглавието в думата "прекурсори". След поредната поправка гафът бе разрешен.