Мерките на правителството срещу инфлацията са втора стъпка към финансова криза и начин да се спечели време за така или иначе износеното правителство. Това коментира Тома Биков от ГЕРБ на трибунка в парламента, на която партията на Бойко Борисов анализира мерките на кабинета. "До 1 юли има толко време, че не е ясно коя от мерките ще влезе днес. Призоваваме българските граждани да не се доверяват на хора, които лъжат, без да им мигне окото", посочи той. По думите му "предстоящата предизборна кампания ще струва скъпо."

Деница Сачева анализира социалните мерки и призова българските пенсионери да не слушат правителството. Тя предупреди, че мерките не са минали и през Тристранния съвет за сътрудничество. "Лъжата е втора природа на Кирил Петков, днес излъга, че по време на мандата пенсиите са се вдигнали със 100 лв. ГЕРБ вдигнаха добавката за пенсионерите. Мерките са популизъм и предлагат колосален хаос, средно с 20% ще се увеличат пенсиите, а не с това, което се обещава", изтъкна тя. Реално четворната коалиция е договорила едва 4% увеличение на пенсиите, смята Сачева.

По думите й ще има проблеми с гражданите, които получават втора добавка и ще има 200 000 - 300 000 пенсионери, които ще загубят около 10 лв. от пенсиите. Проблем били и пенсиите за инвалидност и специалната добавка, които са под линията на бедност. "Наблюдава се инат по отношение на тавана на пенсиите, приема се да се увеличи драстично - дори да е само за 1000 души", каза още тя. За Сачева преизчислението от 1 октомври за 750 000 пенсионери ще доведе до объркване, едва за 770 000 то ще бъде изгодно. Нейните очаквания са за заем и 2023 г.-2024 г. да се окажем в криза за пари и да няма как да изплащаме пенсиите. Като манипулация Деница Сачева определи добавката за дете.

Хлябът без ДДС, 467 лв. минимална пенсия и по-евтини горива

Хлябът без ДДС, 467 лв. минимална пенсия и по-евтини горива

Щедрото раздаване на ресурс нямало да доведе до скок на инфлацията, уверява Петков

Делян Добрев смята, че ако мерките ги няма, българите ще са по-богати. С тези мерки сме щели да станем по-бедни. 10-15 лв. няма да покрият инфлацията, смята той. "В ЕС има 7.5% инфлация, в България - 14%. С тези мерки инфлацията ще стане по-висока следващите месеци", посочи той. Добрев изтъкна два големи гряха - първият, че правителството не е направило нужното в началото на мандата да овладее инфлацията, и вторият - приемането на мерките. Самите мерки Добрев определи като несправедливи. "7 млн. души ще плащат на половин милион ползватели на парно 9% от ДДС. Цената на природния газ е 162 лв., акцизът е 60 ст. от 162 лв., на метана - акцизът е 85 ст. Обещали са две ставки на ток, парно и газ, което е направено от тройната коалиция и не е дало резултат", изброи той. За него това е "повтаряне на грешки отпреди 20 години".

Томислав Дончев бе категоричен, че това са мерки в подкрепа на инфлацията и ще се харчат повече пари с актуализацията на бюджета, а хората ще станат по-бедни. "Следващата надпревара е между плащанията и цените и ще водят цените", каза той. До края на годината бившият вицепремиер вижда три пъти по-висока инфлация. "Намаляване на 0% ДДС за хляба за него "е подкрепа на търговците, за клиентите няма да поевтинее, а мярката за част от разходите за зареждане с гориво гарантира хаос по бензиностанциите". Той очаква и повечето мерки да сработят едва след няколко месеца.

Десислава Атанасова каза, че мерките не влизат в сила веднага, а "някога". Членовете на МС и на коалицията дават два сигнала - правителството се готви за предизборна кампания, и вторият сигнал - Бойко Рашков, докато в София има разстрели, говори за магистрала "Хемус". По думите й целта на "това изскачане е, когато правителството има грандиозен проблем". Тя избори отново незаконния арест на Бойко Борисов, подслушванията. Сега Рашковото-МВР е подслушвало над 3000 граждани.

В ИТН разочаровани, че родното производство остава с 20% ДДС

В ИТН разочаровани, че родното производство остава с 20% ДДС

Пламен Абровски: Четете коалиционното споразумение, колеги

Йордан Цонев от ДПС критикува мерките на кабинета, че са закъснели и нямат фокус, нито ясни цели и не отговарят на ситуацията в страната, бизнеса и хората. По-голямата част от тях са насочени към инфлацията, но отсъства селското стопанство. Той даде пример с думи на световни лидери, които казват, че светът е изправен пред продоволствена криза и в други европейски страни има големи пакети за сектора на селското стопанство.

ДПС провело среща с организации и работодатели и имат готов пакет от мерки, но правителството няма желание да води диалог с опозиционните партии. Сигналите били, че се закриват цели ферми. На второ място - макроикономическите ефекти, свързани с данъчни изземвания от хората. "Това стимулира инфлацията", категоричен е той.

БСП и ДБ доволни, ИТН се чудят за някои мерки

БСП и ДБ доволни, ИТН се чудят за някои мерки

"Възраждане" негодува, че кабинетът не ги слушал за мерките