За да бъде променена, София първо трябва да бъде спечелена, а гражданите - убедени да подкрепят силен и доказал се екип с конкретна програма. Това заяви пред БНР лидерът на "Спаси София" Борис Бонев по повод предстоящите местни избори.

Той отбеляза, че "Спаси София" е платформа, която иска да изпълни конкретна управленска програма.

"Не е случайно, че не се явяваме на национални избори. Ние имаме решенията за София, които са възможни само чрез смяна на модела на управление. Коалицията може да е начин да осъществим тази програма, но резултатите от изборите показват, че механичен сбор не гарантира победа", изтъкна Бонев.

По негови думи е необходима и конкретна програма, доказани лица, които да застанат зад нея, конкретен план как се постигат чувствителни подобрения за гражданите.

По отношение на евентуално правителство, Бонев изрази опасение, че колаборация с ГЕРБ ще е за сметка на столицата. Той се зарече "Спаси София" да не позволи градът да стане заложник на тънки партийни сметки.

Борис Бонев се вижда кмет на София, разговаря с ДБ и ПП за подкрепа
Обновена

Борис Бонев се вижда кмет на София, разговаря с ДБ и ПП за подкрепа

На учредителното събрание няма известни политици

"Хиляди анализатори бабуват за коалиция между първите две политически сили. За нас това е недопустимо реабилитиране на ГЕРБ. Намирам за наивно да си затворим очите за всички онези проблеми, които ГЕРБ създаде на национално и местно ниво", категоричен бе Бонев. Той настоя фокусът да се премести върху столицата.

Според Бонев трябва да се избере най-подходящият кмет, а не най-удобният за дадена партия. В противен случай надделявал инстинктът за партийно оцеляване.

Преговорите буксуват, времето напредва и който си мисли, че ГЕРБ са вече победени в столицата, греши, предупреди общинският съветник.

 „Спаси София“ се оплака от натиск от ГЕРБ и ДПС

„Спаси София“ се оплака от натиск от ГЕРБ и ДПС

От партията на Борис Бонев твърдят, че използват ЦИК „като политическа бухалка“

Той подчерта, че ситуация, в която мнозинството в общинския съвет зависи от ГЕРБ, би била катастрофа за столицата.

Моят призив към ПП и ДБ е да се фокусираме върху София и местните избори, настоя Бонев.

"Много градове и крепости на ГЕРБ могат да паднат. Така ще може да се спре и кризата на национално ниво. Всички в момента правят калкулации с оглед на местните избори", изрази мнение столичният общински съветник.