ГЕРБ разкритикува политиката на "Продължаваме промяната" (ПП), обвинявайки ги в прибързано законодателство, което създава проблеми, вместо да предлага решения. В своята декларация партията напомни на ПП, че през последните четири години са имали множество възможности да приемат нужните закони по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). Според ГЕРБ, кабинетът на Кирил Петков, заедно с коалиционните им партньори БСП и ИТН, е имал пълно мнозинство в Народното събрание, но въпреки това не са успели да осигурят необходимите реформи и финансирането от ПВУ на стойност 10 милиарда евро.

ГЕРБ определя обвиненията на ПП като манипулативни и неотговарящи на истината. В отговор на критиките, партията предлага своята управленска програма като основа за политически дебат, насочен към стабилно и редовно управление на страната.

"Продължаваме промяната" изпрати писмо до ГЕРБ, в което се посочва какво ще загуби България, ако трите антикорупционни закона не бъдат приети в 50-ото Народно събрание.

С писмо ПП разясняват на ГЕРБ какво губи България без антикорупционните закони

С писмо ПП разясняват на ГЕРБ какво губи България без антикорупционните закони

Искат ГЕРБ да ги информират дали смятат законодателните актове да бъдат приети

Подчертава се, че още през октомври миналата година Народното събрание е имало пълна готовност да приеме трите законодателни акта, необходими, за да получи страната ни второто плащане по Плана за възстановяване и устойчивост. Продължаващото отлагане и нежелание за приемане на тези актове поставя под риск влизането на 10 милиарда лева европейски средства в българската икономика, забавя икономическия растеж и подобряването на различни сфери от живота на българите, предупреждават от ПП.

От партията поясняват, че със Закона за защита на лицата, подаващи сигнали или публично оповестяващи информация за нарушения (внесен в 49-ото Народно събрание на 25 септември 2023 г. и в 50-ото Народно събрание на 21 юни 2024 г.). се защитават хора, които подават сигнали за корупция.

Относно Закона за несъстоятелност на физически лица (внесен в 48-ото Народно събрание на 4 ноември 2022 г., в 49-ото Народно събрание на 13 април 2023 г. и в 50-ото Народно събрание на 25 юли 2024 г.) от партията отбелязват, че след години отлагане, в предходното НС законопроектът е бил приет на първо четене и работна група от депутати и експерти е работила над пет месеца по довършването му, но не се е стигнало до гласуване на второ четене. Така България е останала единствената страна в ЕС без подобен закон.

ПП пращат джентълментско писмо до ГЕРБ за антикорупционните закони

ПП пращат джентълментско писмо до ГЕРБ за антикорупционните закони

От партията призовават спешно да се приемат и трите закона за ПВУ