Вчерашният празник на МВР провали плановете на депутатите от ГЕРБ да вкарат в дневния ред на парламента за тази седмица точката за изваждане на пощите от забранителния списък за приватизация.

Припомняме, по-рано днес управляващите извадиха от дневния ред на парламента точката относно проекта на закон за изменение и допълнение на Закона за приватизация и следприватизационен контрол. News.bg научи, че Искра Фидосова е оттеглила точката от дневния ред на НС.
Причината е, че все още не е ясно дали е съвсем законно дали депутати могат да предлагат държавни дружества да се изваждат от забранителни списък за приватизация.

В кулоарите на Народното събрание Валентин Николов от ГЕРБ обясни обаче, че законопроектът е оттеглен от дневния ред, защото не е разгледан от Изпълнителната комисия на ГЕРБ, която традиционно заседава всеки вторник.

Вчера заседание на изпълнителната комисия не е проведено заради празника на МВР, поясни депутатът от ГЕРБ, който е и вносител на законопроекта. В комисията дейно участие взема вътрешният министър Цветан Цветанов.

Николов отхвърли твърдението на опозицията, че с предлаганите промени мнозинството цели разпродажба на имотите на пощите. Единственият мотив за предложението ни е, че българските пощи са на загуба и в един момент може да се окаже, че няма да може да си плаща заплатите на служителите в пощите, категоричен бе Валентин Николов. Затова би трябвало да се загрижат синдикатите, изтъкна той.

Николов обясни, че идеята на ГЕРБ е не да приватизират пощите, а да ги извадят от забранителния списък. На практика изваждането на едно дружество от списъка означава, че то може да бъде предлагано за приватизация. Най-малкото, което искахме, да постигнем с вкарването в дневния ред на ЗИД на Закона за приватизация и следприватизационен контрол е да предизвикаме дебат, разясни Николов.

По думите му всички данъкоплатци трябва да знаят, че именно те ще заплатят разходите за една неефективна система като пощите.

По данни на Института за пазарна икономика, Валентин Николов, смята че българските пощи доставят най-недостъпната и най-скъпата услуга. Българските пощи са не ефективна и не реформирана система и тя трябва по някакъв начин ударно да се оптимизира, смята депутатът.