Разговори с други политически формации не са водени по теми, свързани с президентския вот. Партия ГЕРБ си има своя политика и всяка една национално отговорна партия винаги участва в изборите със свой кандидат.

Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов във връзка с отправената покана за разговори от страна на ДСБ.

Цветанов бе категоричен, че не е обсъждан вариант, сегашният президент Росен Плевнелиев да бъде номиниран за втори мандат с подкрепата на част от реформаторите. „Убеден съм, че в предстоящите месеци ще бъде направена нашата кандидатура официално”, коментира Цветанов. Той посочи, че това не пречи други политически формации да дадат подкрепата си за техния кандидат.

На въпрос за президента Росен Плевнелиев и изказването на доц. Кристиян Таков, член на съвета по правните въпроси, Цветан Цветанов отбеляза, че въпросният човек не е част от администрацията на президента и това не е официална позиция на президентската институция. „Г-н Таков се изказа по начин, който е недопустим за когото и да било. Подобен тон и поведение може да се доведе само до това да се мразим и да правим някакви излишни битки”, заяви Цветанов.

Относно възможността президентът Росен Плевнелиев да сезира Конституционния съд, Цветанов отбеляза, че са готови с мотивите и със законодателната промяна в член 14 в Изборния кодекс.

„Когато бъде обнародван в Държавен вестник и когато е приета, тогава президентът е в правото си да наложи вето и да се сезира Конституционния съд. Ние вчера сме заявили политическата позиция, че ще направим корекция в Избирателния кодекс на чл. 14”, заяви Цветанов.

В позицията на ДСБ и на Радан Кънев, Цветанов видя „обърканост и непоследователност в последните няколко месеца”.
Той посочи, че първо е имало ултимативен тон, после опозиционно говорене, паралелно с това партията им е част от управлението. „Смятам, че този парламент свърши много работа и този парламент успява да създаде тази среда на диалог, която може да обединява позициите на различните партии по националните приоритети”, заяви Цветан Цветанов.

На въпрос как гледа на опита на ДСБ да влезе отново в управлението, Цветанов коментира: „Не се прави така - когато искаш да отидеш на гости на някого, ти трябва първо да почукаш на вратата и да се обадиш по телефона. Такава бе ситуацията, такава бе политическата конюнктура”.