От ДСБ припомниха на брифинг в парламента за отправената покана към министър-председателя Бойко Борисов за обща надпартийна номинация на президента Росен Плевнелиев.

На въпрос какво ги мотивира да настояват за тази кандидатура, след като са получили отпор и от президента, и от фактори от ГЕРБ, Радан Кънев заяви: „Ние не издигаме ничия кандидатура – ние се обръщаме към лидера на партия ГЕРБ г-н Борисов с покана за разговори точно в тази посока.”

ГЕРБ отряза ДСБ за общ кандидат-президент

ГЕРБ отряза ДСБ за общ кандидат-президент

Всяка една национално отговорна партия винаги участва в изборите със свой кандидат

Като основа на този разговор Кънев поясни - може ли да има смислено краткосрочно мнозинство в 43-ия парламент, което да вземе важните геостратегически за страната решения и може ли да има широка, дясна, центристка, проевропейска подкрепа за действащия президент, който да се издигне като независим кандидат.

„Това е разговор с ГЕРБ, без които той не е възможен, ние сме политически реалисти”, заяви Кънев.

Той посочи, че вземането на две важни решения в рамките на вчерашния ден с две различни, динамични, плаващи мнозинства показва, че дългосрочна стабилност в рамките на 43-ия парламент, изградена на база на рекет и пазарлъци, няма как да се случи.

Радан Кънев изрази тревогата си, че част от партньорите им в РБ са се превърнали в част от тези динамични плаващи мнозинства и са влезли в недостойни пазарлъци от типа „аз ще ти гласувам този закон, ако ти ми подкрепиш ветото на президента”.

Радан Кънев коментира, че конкретна кандидатура не е издигната от ДБГ, които били защитили възможността да се издигне обща дясна кандидатура, включително и с Патриотичния фронт.

От ГЕРБ отричат да имат разнобой с Плевнелиев, съветват го да не бърза с КС

От ГЕРБ отричат да имат разнобой с Плевнелиев, съветват го да не бърза с КС

БСП вижда начало на кандидат-президентска кампания

Според него не бива разговорът за президентската двойка да се партизира. Той трябвало да бъде разговор за националния интерес и геополитическата ориентация на България, както и за правомощията на президента в отбраната.

„Това не е и не трябва да бъде партиен разговор”, настоя Кънев.
Ние сме възмутени от вчерашния вот, с който в името на властта бяха погазени принципите, програмата и интересите на нашите избиратели. Това каза от своя страна Гроздан Караджов, представяйки декларация на Българския земеделски съюз и на ДСБ.

Много ми е интересно колко гласа ще вземе (Превнелиев, б.р.), ако ГЕРБ не го подкрепят – около 2,5%
Кр. Каракачанов

Той посочи, че без единство и без механизъм за взимане на решения в РБ, блокът всъщност се обезсмисля в поредната коалиция от службогонци.

"Не одобряваме начина, по който част от Реформаторския блок гласуваха на вчерашния вот”, заяви Караджов. „На 43-то Народно събрание е нужно краткосрочно мнозинство за важните геостратегически решения, а не плаващите и безпринципни мнозинства за удържане на властта, на които сме свидетели”, заяви Караджов.

Президентът е последен властови гарант за политическата посока на страната”, коментира още той.