Депутатите пак отхвърлиха предложението на Атака лидерът на националистите Волен Сидеров да оглави Комисията за борба с корупцията.

93 от общо 138 гласували бяха против Сидеров да поеме ръководството на комисията.

Миналата седмица парламентът също отряза Сидеров за председателския пост. Атакистите пък се заканиха да внасят редовно предложението техният шеф да оглави комисията Антимафия.

Става въпрос за правила и нормативи, изтъкна Сидеров. Според него с това си решение мнозинството прихваща от навиците на предходните - да подкрепят корупцията.

Право на Атака е да предложи кой да бъде член на комисията, подчерта лидерът на Атака. Ако някой ви е казал така да гласувате днес, кажете кой вчера на заседанието на парламентарната група ви спусна тази директива, с този въпрос Сидеров се обърна към мнозинството от ГЕРБ.

Вие да не сте наказателна бригада, че да ми налагате наказание да не участвам в комисията, попита още той. Посланик Уорлик ли ви нареди? Той каза, че ще ме унищожи, може би това е неговият начин, продължи с обвиненията националистът.

Излезте от съня, в който сте влезли, призова той. Няма да ми затворите устата, нито ще ме спрете да правя това, което съм правил, далеч преди да съществува политическа партия ГЕРБ, закани се Волен Сидеров.

Припомняме, в момента председател на комисията е Валентин Николов, който преди време напусна групата на Атака и стана независим. Затова и националистите искат на негово място комисията да се поеме от Сидеров.

В края на миналата парламентарна сесия - преди да се случи разривът между Атака и ГЕРБ, двете парламентарни групи промениха правилника, за да може ротационното председателство на комисията - което и тогава се изпълняваше от Николов, да бъде удължено за още една сесия. Иначе следващият ротационен председател на комисията, трябва да е от БСП.

Наказателна акция срещу Атака предприели депутатите от ГЕРБ с отказа си лидерът на националистите да оглави комисията Антимафия в НС, е мнението на атакистите.

Почти цялата ПГ на Атака даде пресконференция в парламента, за да се оплаче от действията на депутатите на Бойко Борисов.
Затова и националистите няма да участват в заседанията на комисиите в парламента.

Десислав Чуколов обеща националистите всяка семдица да внасят предложението си техният лидер да оглави комисията "Антимафия". Атакистите са категорични, че няма да предлагат поста да се поеме от друг член на тяхната група.

Николай Пехливанов пък се оплака, че от ГЕРБ блокирали законопроектите на атакистите. За пример той посочи законопроект на председателя на образователната комисия Огнян Стоичков, който е бил одобрен на заседание на Правната комисия, но не е бил приет от мнозинството на първо четене в пленарна зала. Колегите му от управляващата партия не одобрили и лично негов закон за презастрояването на междублоковите пространства.

Не приемаме резултата от гласуването срещу Волен Сидеров и не можем да се съгласим с подтекста му, че има известно съмнение в годността на личността на Сидеров, за да застане на поста председател на антикорупционната комисия, това коментира Явор Нотев.