ГЕРБ подкрепят идеята на вицепремиера Валери Симеонов да се облагат с данък къщите за гости. Това стана ясно от коментара на шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова.

Смятам, че идеята на господин Симеонов е правилна, подчерта тя. От доста време се търсел начин за облагане на апартаментите под наем. Приходи там се укривали.

Патриотът предлагал някаква алтернатива. Но ще се трансформира данъкът, който той предлага, защото предложението му се явявало втори данък върху имота. Това било в противоречие на основния закон, по думите на Менда Стоянова.

С новия данък в курортите Симеонов бори сивия сектор в 500 хиляди жилища

С новия данък в курортите Симеонов бори сивия сектор в 500 хиляди жилища

Обяснява, че това не е втори данък, а нещо като алтернатива на курортната такса

Припомняме, вчера Валери Симеонов обясни, че всъщност новият данък, ако бъде въведен, ще се отнася до хилядите къщи за гости и апартаментите под наем, техният брой в курортите достига около 500 хиляди.

"Категорично не съм съгласен с позицията, че това е втори данък. Това не е втори данък - този данък е нещо като алтернатива на курортната такса. Той е данък за апартаменти, отдавани под наем", обясни Валери Симеонов.

"Съгласни сме на всякакви разговори само и само този сив поток - този сив сектор да бъде обхванат". В противен случай ощетени остават законните бизнесмени в туристическия сектор, смята вицепремиерът.