България получи най-сериозното порицание в новата си история за това, че въпреки реалното си членство в ЕС не се държи като член на тази общност.

Това се посочва в официалната позиция на партия ГЕРБ след оповестяването на доклада на ЕК за напредъка на България.

Цялото предварително доверие и оптимизъм на ЕС към страната днес са изчерпани и това се казва в пряк текст на българското правителство пред българската и европейска общественост, посочват още от ГЕРБ.

От там допълват, че в тази ситуация от ГЕРБ настояват правителството на Сергей Станишев, партиите от тройната коалиция и президентът Георги Първанов да поемат политическата отговорност и веднага да обявят мерки и действия за овладяване на кризата.

Страната се нуждае от кризисна програма и спешни мерки в рамките на следващите дни, категорични са от партията.

От ГЕРБ искат още да започнат парламентарни консултации, на които да се обсъди възможността в най-кратки срокове да се проведат извънредни парламентарни избори.

България се нуждае от ново управление и нови управляващи. Само така може да започне процес на връщане доверието към страната ни, смятат от партията.

ГЕРБ настояват да се даде възможност на неправителствените организации и гражданите да осъществят контрол върху процеса на реализация на спешните мерки и обществен контрол върху управляващите.