Актуализацията на бюджета и приемане на Плана за възстановяване и развитие не търпят отлагане и партиите трябва да влязат в активен диалог. Обществото е в дълбока криза - икономическа, здравна, социална, военна, а сега и политическа - и очаква решения от парламента. Това каза президентът Румен Радев, който проведе първите консултации на "Дондуков" 2 с втората по големина партия ГЕРБ/СДС.

По-рано от "Продължаваме промяната" отложиха срещата си с Радев за днес. Когато започнаха консултациите и от БСП съобщиха, че няма да се явят днес, тъй като участват в второ четене на актуализацията на бюджета.

На консултациите дойдоха председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова и зам.-председателят Томислав Дончев.

"Предизвикателен за страната момент - икономическа криза, война, социална, здравна и политическа криза. Българските граждани имат тревоги от растящите цени и кризите. Бъдещето на гражданите зависи от решенията на политиците и институциите. България очаква по-активна подкрепа и да се отстоява националния интерес, страната да не остане в периферията на Европа за привличане на стратегически инвестиции", каза държавният глава. Той смята, че "надеждите на българите са попарени - за справяне с демографската криза, бедността, върховенството на закона".

"Дълбоката криза в обществото роди стремежа към промяна, но непрекъснато намаляващата избирателна активност е атестат и от политическите партии зависи да си завърне доверието. А от сегашното НС се изисква усилие и трябва да се свърши немалко работа", са мотивите на Румен Радев.

Румен Радев форсира консултациите за кабинет

Румен Радев форсира консултациите за кабинет

Минути след като Кирил Петков внесе официално оставката

Десислава Атанасова отговори: "Тук сме, за да заявим и нашите приоритети, ако не се случи съставяне на правителство при първата политическа сила и ако бъде връчен мандат на ГЕРБ/СДС, ще върнем мандата възможно най-бързо, за да започнат консултации с третата политическа сила по ваш избор."

"Съобразяваме се с всички рискове и предизвикателствата в парламента", поясни Атанасова. Тя изброи направеното и поисканото от ГЕРБ за приемане на бюджетите. Атанасова призова заедно да се работи с партиите и да се прояви разум, за да се вземат решения, които да касаят гражданите.

Томислав Дончев добави, че политическата криза е от една година и оставката на правителството е естественото развитие, което може да е краят й.

Потенциал за принципна коалиция няма, за безпринципни има много, посочи зам.-председател на ГЕРБ.