Свидетели сме на поредния скеч, който вероятно специалистите ще определят като политическо биполярно разстройство. Това заяви на пресконференция в централата на ГЕРБ Десислава Атанасова. Повод за изявлението й е пресконференцията в централата на БСП по повод информацията, че Сергей Станишев е подкрепил гласуването на СЕТА в Европейския парламент.

За объркването на Станишев в централата на "Позитано" очакваха окончателна разпечатка. Десислава Атанасова се обърна към Корнелия Нинова с думите: "За истината г-жо Лъжа е време, за тази истина, която умело се опитахте да прикриете с тази странна пресконференция".

От ГЕРБ представиха разпечатка, която е официална от Европейския парламент. От нея стана ясно че по безспорен начин Станишев, а и не само той, - и голяма част от групата на европейските социалисти, са подкрепили това споразумение.

Атанасова попита Г-жа Лъжа /както Десислава Атанасова нарече Корнелия Нинова - б.р./ дали има обяснение на факта, че може би г-н Станишев не само не е се объркал, но вероятно не се е объркал и Джани Питала, шеф на групата на европейските социалисти. "Време е за отговори и за истината г-жо Лъжа", повтори Атанасова.

БСП блокира СЕТА, ако влезе в парламента, зарече се Нинова
Обновена

БСП блокира СЕТА, ако влезе в парламента, зарече се Нинова

Ако имат достатъчно депутати, споразумението няма да види одобрение

Димитър Главчев от своя страна допълни, че разминаванията между г-жа Лъжа и г-н Станишев датират от доста по-дълго време. Според ГЕРБ проблемът не се изразява в партийно несъгласие, а в тежка загуба на авторитет на човек, който претендира да бъде министър-председател и в същото време не може да контролира собствените си евродепутати.

Десислава Атанасова уточни, че ЕНП и българските евродепутати от ГЕРБ са гласували в подкрепа на това споразумение. Разбира се, че го подкрепяме, отсече Атанасова.

Европарламентът одобри CETA
Обновена

Европарламентът одобри CETA

408 депутати гласуваха в полза на сделката срещу 254.

Относно СЕТА от ГЕРБ уточниха, че има няколко измамни твърдения, лансирани от БСП, че това би наводнило със стоки с ГМО. Напротив, оказва се, СЕТА не отменя директивите и споразуменията на ЕС. Освен това залагала на защита на интелектуалната собственост.

От ГЕРБ припомниха, че СЕТА ще бъде ратифицирана от България тогава и само тогава, когато отпаднат визите за Канада и определиха това като едно от най-големите външнополитически постижения, реализирано в последните 20 години.

Влиятелната комисия за търговия в ЕП одобри CETA

Влиятелната комисия за търговия в ЕП одобри CETA

25 евродепутати срещу 15 гласуваха в полза на Всеобхватното икономическо и търговско споразумение

Тома Биков допълни, че явно не е достигнала смелост на Нинова да обяви, че членството на България в ЕС наподобява на национално предателство - същото било и с приемането на СЕТА.

"Когато се говори за национално предателство трябва да се каже кой иска да унищожи България", коментира той. Биков не скри възмущението си от факта, че БСП употребяват думата "национално предателство" за подкрепата на СЕТА.

"Възмутен съм, когато БСП употребява думата национално предателство. Тази партия винаги е вършела национално предателство", каза още Пиков. Според него подобни думи застрашават икономическото развитие на България.

Часове по-късно Сергей Станишев публикува на своята страница във Фейсбук информация за корекция във вота, според която той не е подкрепил споразумението.