Създаването на подкомисията в Народното събрание за контрол над СРС-та е политическо.

Това заяви депутатът от Коалиция за България и бивш вътрешен министър Михаил Миков по повод на намерението на мнозинството да бъде закрито Бюрото за контрол над специалните разузнавателни средства и да се създаде подкомисия със същите функции.

Просто става въпрос за политическо овладяване и за прилагане на чл. 1, само че от предишната Конституция", каза Миков, цитиран от БНР.

Припомняме, предишната конституция е така наречената "живковска", приета през 1971 година с прословутия чл. 1:

  • (1) Народна рeпубликa Бългapия e социалистическа държава на трудещите се от града и селото начело с Работническата класа. 
  • (2) Ръководната сила в обществото и държавата е Българската комунистическа партия. 
  • (3) Българската комунистическа партия ръководи изграждането на развито социалистическо общество в Народна република България в тясно братско сътрудничество с Българския земеделски народен съюз.

По думите му, с подкомисията на ротационен принцип, се нарушава мандатността, която е гаранция за независимост.
"Но това новото правителство прави не за първи път, допълни Миков.

Бившият вътрешен министър обаче припомни, че Бюрото за контрол над СРС-та е било създадено с цел за по-голям контрол - освен парламентарния:

„Да има вътрешноведомствен, има съдебен, и Бюрото беше създадено извън Народното събрание, макар и конструирано от него". Ведомство с подобна цел Миков посочи и Съдебния инспекторат.

У нас обществото е доста тревожно, особено в случаите, когато има злоупотреби със СРС-та, и трябва да се отговори и да се постигне обществена отчетност, призна Михаил Миков.