ГЕРБ поиска в парламента да бъдат извикани и изслушани министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев и шефът на ДАНС Пламен Тончев заради задържания в България терорист, който е бил издирван от "Интерпол".

В декларация на ГЕРБ от трибуната депутатът от ГЕРБ Георг Георгиев обясни мотивите. "Цялата държава представлява пробив в сигурността - грабежи, бум на битовата престъпност, убийства, катастрофи. Ако министърът на регионалното развитие Иван Шишков не вземе мерки... както и Бойко Рашков за улиците, пълни с мигранти, заради които не сме в безопасност да се разхождаме", поясни Георгиев. Той посочи, че вчера в държавата е задържан издирван от Интерпол терорист, а в досег с него е бил представител на "малка българска партия (б.а. Албена Симеонова от ДБ). Къде са българските служби за сигурност, питат от ГЕРБ и са категорични, че има "пробив в сигурността".

Той спомена и лидера на ДСБ Атанас Атанасов. "Ако в ДБ има такива хора, какво остава за ПП", атакува Георг Георгиев.Отнесете със сериозност, призова депутатът. Той поиска от ДБ да дадат подробности какво се е случило.

Маноил Манев поиска да се извикат на изслушване шефът на ДАНС и министърът на вътрешните работи. "Усмихвате се г-н Атанас Атанасов, но когато депутат помага на терорист... Защото ви е смешно, сме на този хал, г-н Рашков", атакува Манев.

Атанасов отговори, че се правят опити да се опетни името на почтен член на ДСБ Албена Симеонова и гарантира, че "никога не е целувал ръката на Бойко Борисов".

Георги Свиленски от своя страна напомни за въпрос на БСП към премиера Гълъб Донев за "имот за 3 млн.лв., продаден за 300 000 лв.". БСП иска от председателя на НС да изиска от премиера и Министерски съвет отговори на въпроса им за резултата от проверката по подадения от социалнистите сигнал.

"Възраждане" също се включи в темата. Пробив в сигурността, вижда Костадин Костадинов. Той поиска армейски части да охраняват границата, ако искаме да не се допускат нелегални мигранти, както и МВР да работи активно по опазване на сигурността.

Искрен Митев от ПП пък добави "незаконното строителство на магистрала "Хемус" и язовирите". Георг Георгиев или някой от ГЕРБ да обясни кой и кога е откраднал 1 млрд.лв., иска депутатът.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова заключи началните спорове: "Загубихме два часа, празни приказки. Трафикът на мигранти е голям проблем, служебният кабинет трябва да отговаря на въпроси, но парламентът трябва да приема закони". Тя подчерта, че законите, внесени от социалистите, стоят непокътнати и ги няма в дневния ред на Комисията по правни въпроси. Ще се създаде работна група, която ще прегледа Наказателния кодекс, отговори й председателят на Комисията Радомир Чолаков, който обратно на своя лидер, не смята, че закомодателният орган работи добре.

В отговор по различните поставени теми се изказаха още десетина депутати "в отговор на отговора на отговора". Краят по спора на декларацията на ГЕРБ бе сложен след час по искане на народния представител от БСП Манол Генов.

Депутатите оставиха утре да гледат предложенията за ПВУ

Депутатите оставиха утре да гледат предложенията за ПВУ

Спор за природния газ в НС забави заседанието