ГЕРБ се отказа от драстичното орязване на плащанията в брой. Председателят на бюджетната комисия в Народното събрание Менда Стоянова обясни, че на второ четене партията ще предложи този таван да е 5000 лева.

Припомняме, че на първо четене депутатите приеха всяка покупка над 1000 лева да трябва да минава по банков път. Редица икономисти, организации и граждани се възпротивиха, като включително и посочи мярката като твърде драстична и заради това и неефективна.

Ограничаването на кешовите разплащания може да навреди на туризма

Ограничаването на кешовите разплащания може да навреди на туризма

Каролев намира идеята за добра, но прибързана

В момента таванът на кешовите разплащания е 10 000 лева. Предвижда се ограничението да става поетапно. Първият етап - от 1-ви август 2017 г. в магазините ще можем да плащаме в брой не повече от 5000 лева. Според предварителния план тази сума ще се намали на 3000 лева от 1-ви януари 2018 г. Третият етап на забраната - от 1000 лева кеш за закупена стока, се предвижда да влезе в сила на 1-ви януари 2019 г.

Мотивът на вносителите беше, че тази мярка ще бори сивата икономика. Противниците са на мнение, че тя ще ощети гражданите и бизнеса и ще обслужи "банковия картел".

СДС зове правителството да не си губи времето с кешовите разплащания

СДС зове правителството да не си губи времето с кешовите разплащания

Да работят за влизането ни в Еврозоната

В крайна сметка, както стана ясно от думите на Менда Стоянова, партията се е отказала от тази мярка в първоначалния й вариант.

Предстои обсъждане и гласуване на второ четене.