ПГ на ГЕРБ обясни отсъствието си от заседанията на парламента днес и вчера. На трибунка в парламента депутати от парламентарната група на Бойко Борисов поставиха няколко условия към управляващата коалиция, за да влязат в пленарна зала. Още едно искане поставиха от ГЕРБ - депутатите в парламента да наложат попечителство на премиера в оставка Кирил Петков чрез парламентарни процедури да му дадат легитимност, за да представя българската държава на Европейския съвет в Брюксел.

"На проведения тази сутрин Председателки съвет бе представена програма за седмичните заседания на НС, която е извън обществения дневен ред", посочи Десислава Атанасова. За ГЕРБ това са промените в законите за Държавното обществено осигуряване, бюджета на НЗОК, Закона за държавния бюджет, Плана за възстановяване и развитие и темата за Република Северна Македония. Ако тя влезе в дневния ред на Комисията по външна политика днес - парламентарната им група ще влезе в Народното събрание. Атанасова посочи, че председателят на комисията не отговарял на обаждания на членове на ГЕРБ, за да има яснота кога ще има заседание. "Ако днес има такова по проектите за решение, ГЕРБ утре ще са в пленарна зала", каза Десислава Атанасова.

ГЕРБ официално поиска Петков да одобри френското предложение на РСМ

ГЕРБ официално поиска Петков да одобри френското предложение на РСМ

Кирил Петков така и не успял да изготви българско предложение по казуса и се скрил

Томислав Дончев анализира Плана за възстановяване и устойчивост и отрече да има ново мнозинство в парламента. Като "чист инат" определи той вижданията на коалицията. "ГЕРБ не само ще подкрепи, но са готови да работят извънредно", обеща Дончев.

Тома Биков бе категоричен, че Кирил Петков отива нелегитимно на Съвета на ЕС, тъй като е в оставка. "Искаме депутатите да наложат попечителство чрез парламентарни процедури и да му дадат легитимност, за да представя българската държава там", бяха доводите му.

На пресконференцията присъства и Румен Христов, който съобщи, че СДС и "Гергьовден" вчера са приели решение да подкрерпят френското предложение за Република Северна Македония.

ГЕРБ има хората, програмата и идеите за управление на страната, смята Тома Биков

ГЕРБ има хората, програмата и идеите за управление на страната, смята Тома Биков

БСП са готови за нови разговори с ПП с ревизиране на коалиционното споразумение, според Иван Ченчев