Няма нито опозиция, нито каквато и да било организация, включително дори и протести, които да са в състояние да свалят някакво правителство, ако то не не се свали отвътре. Това заяви в ефира на БНТ народният представител от ГЕРБ Тома Биков във връзка с приетия вчера вот на недоверие срещу правителството на Кирил Петков.

По думите му, при оттеглянето на ИТН от управляващата коалиция, най-нормалният ход на опозицията е внасянето на вот на недоверие, защото парламентът и правителството няма как да работят без мнозинство.

"Няма как да решат какъвто и да било проблем, без да са осигурили мнозинството си. Това е все едно да боледувате от сърце и сърцето ви да спре и вие да казвате - ама аз искам да отида на работа", каза Биков.

Слави Трифонов похарчи година историческо време на България, недоволен Христо Иванов

Слави Трифонов похарчи година историческо време на България, недоволен Христо Иванов

Толкова не знаят какво следва, че не застават едни до други

Според Биков правителството на Кирил Петков се в провалило в решаването на проблемите в страната, а партия ГЕРБ се е справила добре в ролята си на опозиция. "Г-н Петков обяви една формула, която според мен би могла да доведе България до истинско блато, до затъване в блатото на политическа криза, и на икономическа, и на финансова", посочи той.

Запитан дали ГЕРБ са готови да управляват страната в момента, депутатът заяви: "Ние сме готови, защото имаме и хората, и програмата, и идеите, и възможностите да ги осъществим. Друг е въпросът, че това зависи единствено и само от българските избиратели. Те са тези, които могат да кажат кой ще бъде в управлението и кой - не. Така се решава в демокрацията."

Биков коментира и темата с актуализацията на бюджета. "Ще приемем актуализацията на бюджета, само че с предложения, които са адекватни, а не с неадекватните предложения на Асен Василев, който носи лична отговорност, и за шоковата инфлация, от която всички страдаме в момента, и за абсолютното бездействие по отношение на бюджета", изтъкна народният представител.

Втори ден поред празна пленарна зала

Втори ден поред празна пленарна зала

Както и вчера в зала не влязоха депутатите от ДПС, ГЕРБ, ИТН и "Възраждане"

Иван Ченчев от БСП също коментира пред националната телевизия политическата ситуация в страната.

"Трябва да се излиза бързо от тази ситуация. Най-малкото с подкрепа на бюджета. Това е изключително важно и трябва да се случи. Иначе на 7 юли пенсионерите какво ще направят, когато отидат и видят, че пенсиите не са им актуализирани. Или младите семейства, които не могат да вземат данъчните облекчения, или работниците, които няма да имат повече пари за храна през ваучери", бе категоричен Ченчев.

Той обвини ИТН, че с излизането си от управляващата коалиция са причина страната ни да изпадне в хаос в ситуация на постоянно връхлитащи ни кризи. Според депутата е трябвало президентът Румен Радев вчера да направи изказване в Народното събрание и да призове за единение.

Ченчев не мисли, че настоящият парламент е изчерпан. Той заяви, че ако ПП организира разговори на принципна основа, БСП ще настоява за за ревизиране на коалиционното споразумение заради кризите в страната. По думите му всичко е въпрос на разговори. Иван Ченчев допълни, че проблемът в България е липсата на диалогичност.