ГЕРБ са дали на Конституционния съд решението на Народното събрание за АПИ. Решението е абсолютно противоконституционно, категоричен бе на брифинг в парламента Радомир Чолаков.

Народното събрание не може да разглежда договори, както и Министерски съвет да приема закони, по думите му. Освен това така се лишавали фирмите да търсят правата си по съдебен път, според опозицията.

Николай Нанков, регионален министър в правителството на ГЕРБ, изтъкна, че това действие не е срещу строителите и гражданите. Освен това нямало и пътна поддръжка. Едва вчера започнало изплащане на средства за част от фирмите.

Той заподозря властта в извиване на ръце. От ГЕРБ смятат, че решението на НС за АПИ е поредното нарушение на правовия ред на управлението. Десислава Атанасова се похвали, че вече е образувано дело. Тя очаква управляващите да формират своето становище. Има грубо погазване на правовия ред, отчете народният представител. Това е начин за политически рекет, каза Атанасова за решението на НС за АПИ.

Опозицията посъветва да се провери на кои фирми първо е започнало плащането. Върви натиск върху фирмите от строителния бранш за ново анексиране на договорите, според ГЕРБ. Не слушайте какво ви говорят тези хора, а ги гледайте какво правят, така Атанасова коментира разнобоя във властта за въвеждането на еврото и плана на МС. В Народното събрание трябва да има дебат по тази тема, смята тя, макар и все пак да отчете смелостта на Министерски съвет изобщо да има план за въвеждане на еврото. А за решението за помощта за Украйна от вчера Атанасова попита: "От политически шарлатани какво да очаквате?"

Конституционният съд ще гледа решението на парламента за АПИ

Конституционният съд ще гледа решението на парламента за АПИ

Изплащането на парите за пътните строители може да се забави

Припомняме, че на 14 април премиерът Кирил Петков изрично се срещна с представители на браншовата камара "Пътища" и потвърди и пред тях плащането на 600 млн. лв. след санкция на парламента. От камарата се съгласиха и на строг мониторинг на договорите, включително и със задна дата, от страна на парламентарна комисия. Пътните строители се отказаха да протестират.

А на 20 април парламентът разреши на АПИ да заплати само половината от дължимите суми на пътните строители.