Депутатът от ГЕРБ Антон Тодоров предизвика с реплика към водещия на сутрешния блок на Нова телевизия възмущение както сред граждани, така и сред политически партии.

В позиция ДБГ пита има ли "ЦензураГЕЙТ в управлението" и заявява, че е недопустима народен представител да отправя публична заплаха към журналисти. Това е ограничаване на свобода на словото.

Според ДБГ Антон Тодоров трябва незабавно да подаде оставка като народен представител.

От партията питат говори ли Антон Тодоров от името на Бойко Борисов или Цветан Цветанов, когато заплашва журналисти, заради зададени въпроси или когато се опитва да прави внушения за финансиране на медии и заявки, че ще стъпче противници, какъвто бе случаят със Сашо Диков преди седмица?

На тези въпроси Движението очаква публичен отговор от ръководството на партия ГЕРБ.

Малко преди това от ПП ГЕРБ в позицията до медиите се разграничиха от изказването на Тодоров тази сутрин и от изказаните от него тези.

"ПП ГЕРБ винаги е защитавала свободата на медиите. Смятаме, че свободната журналистика има правото да пита и да задава въпроси.

За нас няма лоши и неудобни въпроси, а неточни отговори", заявяват от управляващата партия.

Всички изказани тези на народния представител Антон Тодоров са негово лично мнение, посочват от ГЕРБ.

Репликите на Тодоров бяха провокирани от въпроса дали решението за преговори с компанията "Грипен" за изтребители е взето от "една шайка, която иска да вземе 1.5 млрд. лв.", което беше препратка към книгата "Шайка - Бойко, Росен, Цецо и другите", чийто автор е самият депутат.

"Много силни думи използвате, ще ви изядат хляба. Те изядоха и хляба на колежката ви - и тя беше тръгнала в някаква посока, но виждам, че нещо й липсва столчето", репликира Антон Тодоров на Виктор Николаев, което пък беше намек за оттеглянето на колежката му Анна Цолова от екран миналия месец. "Аз за такъв въпрос уволнявам", заяви още депутатът.

От Нова телевизия също излязоха с позиция по случая: 

"NOVA приема отправянето на заплахи от публични фигури към журналисти за недопустимо поведение. Ръководството на медията застава зад Виктор Николаев и останалите журналисти, чиято работа е да задават въпроси. Квалифицирането на журналистическите въпроси, вместо даването на отговори, е опит за подмяна на актуалните теми", се посочва в нея.