Ние ще подкрепим наложеното вето и ще се съобразим с мотивите в него. Това заяви по време на пресконференция в парламента председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.
Поводът за изявлението е ветото на президента Румен Радев върху поправките в Закона за приватизацията и искането на премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов промените в закона за приватизацията и следприватизационния контрол да се прецизират и да не оставят никакво съмнение в лобизъм.

Припомняме, промените предизвикаха трус в управляващата коалиция, като НФСБ обвини ГЕРБ в налагане на икономическо мнозинство и лобизъм. Тази сутрин държавният глава Румен Радев наложи вето, а малко след това от МС разпространиха и искането на премиера. Мотив за налагането на вето от страна на държавния глава Румен Радев е, че гласуваните разпоредби не само не защитават обществения интерес, но и го увреждат. Възраженията на държавния глава са срещу § 3 и § 4, които ще доведат до преразглеждане на вече сключени приватизационни договори в ущърб на държавата и обществото, посочиха от прессекретариата.

Цветан Цветанов увери, че в рамките на утрешния ще бъде проведено заседание на парламента. Ще се търси и начин да се проведе заседание на икономическата комисия

"По този начин ще покажем ясно каква е политическата воля на ПП ГЕРБ". Цветанов информира, че председателят на правната комисия Данаил Кирилов ще разработи новите текстове.

Цветанов увери, че ще се съобразят с мотивите на президента и няма да се внесат собствен законопроект.

Данаил Кирилов разясни, че във вчерашния ден премиерът и лидер на ПП ГЕРБ е поставил задача да се разработи спешно такова законодателно решение, което безусловно да прегради възможността за обратно неправилно тълкуване или тълкуване в посока, че се променят вече поети ангажимети по приватизационни договори.

Предложението на ГЕРБ, което няма да бъде внесено предвид ветото на президента, но така или иначе е подготвено след експертно обсъждане предвижда: "Забраняват се изменения на задължения, възложени с приватизационен договор, независимо от настъпили промени след сключването на договора, включително заплащане на цена, извършване на инвестиции, погасяване на просрочени публични задължения на приватизираното дружество, както и просрочени задължения за плащане на трудови възнаграждения. Не могат да се намаляват, предоговарят или изключват неустойки, обезщетения или други санкционни последици от неизпълнение на договорни задължения, независимо дали са съществени, допълнителни, вторични или специфични."

"ГЕРБ няма нищо с интерпретациите, разпространени в публичното пространство. Бяхме вкарани в един дебат, който не беше наш дебат - ние не сме използвали понятието специфични задължения", заяви Кирилов.

Кирилов обясни, че принципът е да се подкрепят изводите на колегите им от икономическа комисия, тъй като не е имало и допълнителен доклад от страна на водещата комисия, законопроектът е минал гласуване в пленарна зала.

Той напомни, че с решение миналата година правителството изрично е гласувало да се предоставят 2,1 млн. лв., за да продължи съдебния спор във връзка с приватизационния договор за БМФ.

Делян Добрев обясни, че единствените промени в Закона за приватизацията, които ГЕРБ е направил касаят енергетиката.
"Използвахме процедура в преходните и заключителни разпоредби да коригираме текстове в Закона за енергетиката, които касаят либерализирания пазар ", коментира Добрев.

По думите му промените са спешни във връзка с изискваните гаранции в размер на 150% за търговците на електроенергия.

С промените се намалява административната и финансовата тежест за енергийния пазар. Към въпросните текстове няма забележки във ветото на президента.

Христиан Митев от патриотите коментира, че коалиционните партньори са можели да си спестят тези недоразумения и турболенции с налагане на вето, приемане на вето.
На въпрос дали има напрежение в коалицията, Митев коментира, че може би заради въпросната липса на комуникация, има сблъсък на различни становища и позиции. "Напрежение - не бих казал", констатира още той.