Първата политическа сила ГЕРБ/СДС в утрешния ден ще представи публично в Народното събрание кандидат за премиер. Това заяви на извънреден брифинг в централата на ГЕРБ лидерът на партията Бойко Борисов след проведено заседание на Изпълнителната комисия на ГЕРБ.

"Умен, красив, образован, интелигентен, по-многоезичен от "Промяната", избегна конкретика относно въпросната фигура Борисов.

"Обръщам се към всички партии - избори през август, без бюджет, с оставяне на служебното правителство, е катастрофа. Всеки отговорен политик, който взима заплата за тази работа, не може да остави парламента да работи още месец без да произведе нищо. Не може да остави хаоса да продължи - невиждана инфлация, грабежи, абсолютно никаква перспектива пред държавата", каза той.

Радев бави първия мандат до 15 май

Радев бави първия мандат до 15 май

Партиите искали да вържат ръцете на служебното правителство и да ни оставят без бюджет

"Правителство ще има", категоричен бе Борисов. А при хипотезата, че въпросното правителство е с "добрите сили", то било гарантирано, че България ще влезе в обозримо бъдеще и в еврозоната, и в Шенген.

Ще бъде предложено име за премиер, но съставът на кабинета остава празна страница, като ГЕРБ продължават с разговорите с всички останали партии.

ПП/ДБ няма да искат министерски квоти в проектокабинет на ГЕРБ

ПП/ДБ няма да искат министерски квоти в проектокабинет на ГЕРБ

За Асен Василев съвместно управление между ГЕРБ/СДС и ПП/ДБ е абсолютно невъзможно

"Нямаме изискване към личностите в този кабинет дали са партийни, дали са експертни, важното е дали си разбират от работата, дали могат за кратко време могат да свършат важните неща", каза Борисов.

"Обръщам се към втората политическа сила, най-стабилните европейски демокрации работят по този начин - слагаме на масата тези приоритети, слагаме този проектопремиер и правим правителство, каквото и да ни струва това. Не може да делим на "добри" и "лоши" партиите", добави той.

"Ще го направим утре в парламента пред лидерите на всички партии", съобщи лидерът на ГЕРБ.

"Тук президентът Румен Радев е абсолютно прав, че страхът и дребните игрички на партиите да вземат в някой град повече кметове - е безотговорно. И за подобни хора няма място в политиката", коментира той.

ГЕРБ са анализирали евентуалните електорални загуби за партията, ако се направи правителство дори и без ПП/ДБ, но стигнали до извода, че да има правителство е най-важният приоритет в момента.

"Много умувахме какво ще понесе партията като пасив от това. Но който го е страх от мечките, не ходи в гората. Комисията го реши - правителство ще има, поемаме риска, поемаме вашия хейт, поемаме опорките ви", категоричен бе той.

А защо ГЕРБ предлагат кандидат-премиер, при условие че първият проучвателен мандат за съставяне на правителство ще бъде връчен чак след седмица? - Борисов каза: "Защото мисля, че безвремието, хаосът, неопределеността, влияят всеки ден върху бизнес, инвеститори, външния ни облик на държавата ни. Безотговорността вече е символ на държавата. Това аз не искам да се случва", отговори на въпрос на news.bg Бойко Борисов.