Съвместно управление между ГЕРБ/СДС и ПП/ДБ е абсолютно невъзможно. Няма вариант, при който ние да искаме министерски квоти в проектокабинет на ГЕРБ. Това заяви заместник-председателят на ПП Асен Василев пред bTV.

По думите му в момента топката е в полето на ГЕРБ - те са мандатоносител, победител на изборите и те трябва да излъчат правителство. ПП/ДБ направили всичко възможно да помогнат на ГЕРБ/СДС със законодателна и управленска програма, но като опозиция могли да стоят настрани и да гледат сеир.

Никой от ГЕРБ не е искал квота в проектокабинета на ПП/ДБ, стана ясно от думите на Асен Василев. Той добави, че именно това е проектосъставът на Министерския съвет, който коалицията ще предложи за гласуване в Народното събрание, ако се стигне до втория мандат за съставяне на правителство. Сега коалицията се опитва да бъде максимално конструктивна, защото това е добре за България. 2/3 от избирателите на ПП/ДБ са против да се прави коалиция с ГЕРБ/СДС.

Томислав Дончев: Предложението на ПП/ДБ е унизително

Томислав Дончев: Предложението на ПП/ДБ е унизително

Иска всеки да направи компромис, напр. експертен кабинет

Това, което се вижда в парламента, е, че най-накрая нещата се случват в Народното събрание, а не извън него. Не се правят коалиции извън сградата на парламента, доволен е Василев.

Според него има объркване в редиците на ГЕРБ, които не знаят какво искат - дали правителство с БСП и ДПС, дали са готови да подкрепят проектокабинета на ПП/ДБ.

Василев призова ГЕРБ да кажат на колко процента оценят шансовете за съставяне на правителство. Сега се чака ГЕРБ да покажат дали мислят повече за България, или за тяснопартийните си интереси, заключи той.

Във връзка с опита за атентат, извършен срещу главния прокурор Иван Гешев, Асен Василев коментира, че е крайно време обвинител номер едно да каже защо е подвел шефа на Националната следствена служба, че семейството му е било в една от колите на кортежа.

Борисов: Кабинет с втория мандат е абсурд, но продължаваме да говорим с ПП/ДБ

Борисов: Кабинет с втория мандат е абсурд, но продължаваме да говорим с ПП/ДБ

Илюзиите на колегите се свеждат до един провален мандат, коментира той