Най-същественият въпрос е как ще свърши филмът и дали ще има хепиенд. Така депутатът от ГЕРБ Томислав Дончев коментира метафорично пред БиТиВи възможността да се състави правителство в рамките на 49-то Народно събрание.

По думите му най-важно е да има правителство с работещ парламент. Задачата е да се намери правилната политическа технология да се случи. Шести избори през лятото е нечуван експеримент с демокрацията, който Дончев не знае до какво може да доведе всичко това и с какво картината може да бъде по-различна. "Филмът тогава ще се превърне в сериал", смята депутатът от ГЕРБ.

Той определи предложенията на ПП/ДБ за съставяне на правителство като противоконституционни и с корупционен привкус.

Вторият предлага на първия да го подкрепи и след това да действа като опозиция. Офертата е - подкрепете ни във властта и после си изпълнявайте функциите на опозиция. Такова предложение е неприемливо и унизително за първата политическа сила, обясни Дончев. Въпреки това не отговори на въпрос ГЕРБ готови ли са да предложат собствено правителство, както и защо тогава ГЕРБ са поискали от ПП/ДБ състав на правителство. Дончев не отговори точно какви са забележките към представената програма пак от ПП/ДБ, избягвайки да отговори на герберската закачка за файла. 

Дончев уточни, че ГЕРБ в последните два дни не са се виждали с ПП. Да не докарваме играта до това кой ще мигне пръв, всеки трябва да направи компромис, призова той и добави, че да се стигне до съгласие трябва да има споделена воля и от двете страни.

Според него трябва да се мисли за експертен кабинет. Има и друга технология - да се довършат разговорите по приоритети, след това да се селектира отбор от експерти, на които първите две партии имат доверие.

Един от възможните сценарии за управление е кабинет с участието на двете политически сили, но с "подчертан експертен профил".

Сега с вълнение се води разговорът как ще се получат нещата, кой кого ще прецака, но това не е най-съществената тема, недоволен е Дончев.

Борисов: Кабинет с втория мандат е абсурд, но продължаваме да говорим с ПП/ДБ

Борисов: Кабинет с втория мандат е абсурд, но продължаваме да говорим с ПП/ДБ

Илюзиите на колегите се свеждат до един провален мандат, коментира той

Той увери, че няма напрежение между ГЕРБ/СДС и ПП/ДБ за общата законодателна програма за работа на Народното събрание. "Както стана ясно процесът има три стъпки: обща законодателна програма, максимално съгласие по отношение на управленска програма и съгласие по отношение на екип. Подходът може да бъде от не толкова политически фигури или колективно излъчени експерти", очерта Дончев възможната развръзка за редовно правителство.

Депутатът обаче настоя въпреки политическата криза, да се намери възможност да се приеме бюджет.

Във връзка с опита за атентат срещу главния прокурор Иван Гешев, Дончев коментира, че държава, в която има взрив до колата на главния прокурор, не е добър сигнал нито в самата държава, нито отвъд нея. Шокът в ГЕРБ дойде от разминаването на информацията дали семейството на обвинител номер едно е било в една от колите на кортежа, добави депутатът. Томислав Дончев настоя случаят да бъде разследван, за да се намерят извършителите или поръчителите на атентата.