Противно на очакванията президентът Румен Радев да връчи първия проучвателен мандат още тази седмица, това ще стане факт след седмица - на 15 май, понеделник.

Това съобщи Румен Радев, след като поднесе цветя на Паметника на незнайния войн в София по случай отбелязването на 78 години от победата над нацизма във Втората световна война.

"Измина цял месец от свикването на Народното събрание, а то не е произвело никакъв резултат. За мен е абсурдно народни представители да говорят за нови избори, без да са изпълнили поне част от ангажиментите към своите избиратели. А партиите в същото време изглежда, че искат да вържат ръцете на служебното правителство и да го оставят без бюджет. Това е безотговорно към държавата. Затова ще връча първия проучвателен мандат на 15 май, следващия понеделник. И много разчитам това време да се използва по най-добрия начин. И от Народното събрание, и от партиите", заяви пред чакащите го медии президентът.

ПП/ДБ няма да искат министерски квоти в проектокабинет на ГЕРБ

ПП/ДБ няма да искат министерски квоти в проектокабинет на ГЕРБ

За Асен Василев съвместно управление между ГЕРБ/СДС и ПП/ДБ е абсолютно невъзможно

Радев нямал обяснение защо течащите от доста време преговори между партиите все още не са дали конкретен резултат. И посочи - интересите на партиите очевидно били над интересите на държавата.

"Не съм казвал никакви конкретни дати", опроверга, поне отчасти той, думите на съпредседателя на "Промяната" Асен Василев след проведените консултации в президентството, че е имало уверение, че парламентът ще работи поне до 15 юни.

По думите на държавния глава рисковете при избори през август или септември, ерго - парламент, работещ едва още месец-два, са "големи". Причината - рискувало се приемането на важни закони като бюджета за 2023 година, както и тези по ПВУ. "Това означава да изгубим не просто пари, означава да изгубим възможност за реформи и модернизация на страната." Освен това - риск е и очакването за още по-ниска избирателна активност при избори в летния сезон.

ГЕРБ/СДС и ПП/ДБ - като две момчета в пясъка, които се цупят

ГЕРБ/СДС и ПП/ДБ - като две момчета в пясъка, които се цупят

Социолог очаква да се състави правителство

"Неправилно е да залагаме създаването на правителство и изобщо парламентаризма на местните избори. И ако сметките на партиите са подчинени наистина на тях, това обрича на неуспех и работата в парламента, и работата за съставяне на правителство", коментира на въпрос на News.bg той.

Не подмина и темата с атаката срещу главния прокурор Иван Гешев. "Няма да коментирам диалозите между различни магистрати, но е важно час по-скоро да се установят както извършителите, така и организаторите на посегателството срещу главния прокурор. Но има нещо по-важно от самия инцидент и това е, че българите очакват най-накрая прокуратурата да се заеме сериозно с борбата срещу корупцията и престъпността."

Крум Зарков: Прокуратурата и следствието да се калибрират за атентата, а не да създават разправии за "Фейсбук"

Крум Зарков: Прокуратурата и следствието да се калибрират за атентата, а не да създават разправии за "Фейсбук"

Зарков не знае и как се е озовал въпросният израелски експерт на мястото на атентата