Времеви хоризонт на живота на новосформираното 49-о Народно събрание е гарантирал президентът Румен Радев при разговорите си с втората политическа сила - "Продължаваме промяната/Демократична България".

Това съобщи в отговор на въпрос на News.bg съпредседателят на "Промяната" Асен Василев.

"Има един по-важен въпрос, който също бе дискутиран - с времето. Времето на един бюджет отнема поне 4 седмици и то, ако е подготвен от кабинет с подкрепа в парламента, иначе - 5 до 6 седмици. Което означава, че даже при внасяне на бюджет следващата седмица, отиване минимум на 10-15 юни за приемането на бюджет. (...) Това, което дискутирахме и президентът също каза, е, че поне до 15 юни парламентът трябва да функционира, за да може да бъде приет бюджет", каза Василев.

И уточни - прогнозният минимален живот на този парламент ще е до средата на юни, дори и да няма сформирано редовно правителство с първите два мандата. Уточняваме, че при неуспешен трети мандат, гласи Конституцията, президентът е длъжен да разпусне Народното събрание.

Радев се заяде с ПП/ДБ по обвинения за "тласкане към избори"

Радев се заяде с ПП/ДБ по обвинения за "тласкане към избори"

Коалицията отказва първи мандат, но е готова да направи правителство с втория

"Макар и да няма кабинет, държавата няма как да остане без бюджет. Независимо дали има или няма кабинет, това се добавя към ключовите приоритети, които вече бяха заложени в основата на работата на Народното събрание."

В началото на краткото встъпление пред медиите след консултациите и преди новината, поднесена от Асен Василев, съпредседателят на ПП и бивш премиер Кирил Петков дословно преповтори казаното от него и съпартийците му при откритата част в началото на срещата с президента (колко важен е бюджетът и разработеният пакет закони, както и че ПП/ДБ няма да подкрепят ГЕРБ).

Радев пожела на ГЕРБ въображение и успех в съставянето на кабинет

Радев пожела на ГЕРБ въображение и успех в съставянето на кабинет

Има шанс да се направи нещо стабилно, ако декларациите на партиите в парламента са истински

"В този парламент показахме малко по-различна политика с това, че се изведоха приоритетите. И се радвам, че в първите дни на този парламент всички осъзнахме, че по тези основни приоритети нямаме разногласие. Това трябва да бъде новият стандарт в политиката - че това, което казваме, това ще правим. Ние ще бъдем конструктивни, но първия мандат не можем да подкрепим, защото така сме заявили пред нашите избиратели. При втория мандат ще бъдем конструктивни и за разлика от предишното Народно събрание ще предложим кабинет", каза Петков след думите на Василев.

Борисов вече се е срещал с Василев и Петков, няма да е кандидат-премиер

Борисов вече се е срещал с Василев и Петков, няма да е кандидат-премиер

Вариант А остава разбирателство между ГЕРБ и "Промяната", но на дневен ред са и други опции