С протестите управляващите си плащат за хитруванията. ГЕРБ си плаща за политическата гяволия.
Това каза в ефира на БНТ социологът Кольо Колев в коментар за протестите в страната.

Според социолога протестите са начин да се възпитават хората да мислят с главата си. Друг е въпросът обаче, че този начин с шамари не е най-добрият, посочи още Колев и допълни, че демокрацията не е тояга.

По думите на социолога Мира Радева това, което се случва е изключително положително, това е реалното функциониране на демократичните процеси в България.
„Българинът трябва да преодолее страха си, трябва да се научи публично и ясно да изрази позицията си. В този смисъл аз трябва да адмирирам целия този процес", посочи Радева.

По нейно мнение другото хубаво е, че управляващите от ГЕРБ са изразили ясна и точна позиция. „Това е демокрацията", подчерта отново тя.

България има да реформира няколко социални системи, които ако не бъдат реформирани скоро, нещата ще станат много тежки, каза в ефира на Нова телевизия политологът Димитър Аврамов. По думите му с текущите протести хората не се борят за правата си - те се борят за привилегии. Според политолога, случващото се в момента е криза на лошо формирания социализъм и не бива да решаваме проблемите си от 80-те години със запазването на БДЖ такова, каквото е било, на пенсиите, на болниците, такива каквито са били.

„Това правителство не е виновно заради това, което е оставено от предишното, но е виновно, че няма визия за реформите", подчерта Аврамов и настоя - щом ГЕРБ има политическо доверие да върши реформите - да ги върши.

„Министър-председателят е поставил себе си в много грешна позиция, тя е полубожествена", изтъкна Димитър Аврамов. Той бе категоричен: „Не може страната да има такива проблеми, а ти да се занимаваш с "Футболист на годината".
По мнение на политолога, когато си министър-председател, трябва да решаваш проблемите на нереформираните сектори. Уважавам спортния му дух, но работата му е да управлява добре и да реформира страната, посочи още той.

От своя страна социологът Цветозар Томов, който също беше гост в сутрешния блок на Нова телевизия изтъкна, че заявката за реформи трябва да става с предварително поставен план на масата. По негово мнение обаче, реформите са наложителни, защото „Иначе след 2-3 години ще плачем над руините на тази власт и ще се надяваме на следващата".

Според Томов правителството е трябвало да използва уникалността си с решимост за постигане на консенсус, вместо да остава в политическа изолация, защото все по-малко хора ще искат да му помагат.
Социологът Цветозар Томов призова за повече държавническа мъдрост в управлението. Той призна, че който се стреми да бъде реформатор, вероятно ще загуби политическа популярност, но защити намеренията на управляващите за реформи като направи аналогия с медицината: „Ако трябва да ампутирате крайник, по-добре да го направите бързо, отколкото бавно и мъчително".

Ако погледнем ситуацията в България, животът се влошава, не защото правителството харчи повече, а заради капитализма, монополите, каза от своя страна Андрей Райчев. По думите на социолога в страната цари зверска експлоатация на хората от монополите.

Причината за влошаване на нашия живот не е само кризата, но "главният виновник е зверската, свирепа монополизация", категоричен беше Андрей Райчев.