ГЕРБ спира преговорите със СДС за съвместно участие в местните избори след ултиматума, който НИС на СДС постави на ГЕРБ.

Припомняме, по-рано днес председателят на СДС Пламен Юруков обяви, че СДС ще предложи на ГЕРБ да подкрепи всички успешни кметове на сините в страната - 39 на брой, ако иска подкрепата на сините за кметската кандидатура на Бойко Борисов в София.

Председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че партията няма да приеме политическия рекет, нито да участва в безпринципни и неясни договорки.   

По думите му, подкрепата за Бойко Борисов в София не може да бъде разменна монета за други градове в страната.

Това означава заради София да продадем половин България. Не можем, и там живеят хора", коментира Цветанов.

Той допълни, че няма вариант да бъдат оттеглени  кандидатите на ГЕРБ в общините с успешни сини кметове ,защото това са хора, които имат реална подкрепа по места.

От днес
ГЕРБ готови да оттеглят кандидатурата си за кмет на Кърджали

Оттеглянето им би означавало да бъде излъгано доверието на членовете и симпатизантите на ГЕРБ.

Снощи е имало среща между ръководството на ГЕРБ и представителите на столичната организация на СДС Венцислав Кисьов и Стефан Иванов.

Сините категорично са настояли местата в листата за общински съветници да бъдат поделени 50 на 50, както по брой, така и по избираемост.

Освен това, те са поискали, местата за районни кметове също да бъдат разделени на половина, както и да могат да посочат бъдещия председател на СОС.

След снощната среща от ГЕРБ са имали готовност да продължат преговорите, но днешното изявление на синия лидер Пламен Юруков, прави това невъзможно по думите на Цветан Цветанов.

Според него непостоянството в изказванията на Юруков  навежда на мисълта, че той е зависим от нечии интереси.

„След срещата си с господин Костов, когото уважавам защото е бил премиер, той даде заявка, че няма да си сътрудничи с ГЕРБ и Атака. След срещата си с Борисов, заяви, че шансът да го подкрепят е над 50 процента. След това каза, че Борисов е десен, а ГЕРБ е лява партия", допълни Цветанов.

В заключение Цветанов каза, че преговорите със СДС могат да продължат само ако ултиматумът бъде оттеглен.

В понеделник председателя на ГЕРБ ще бъде в Кърджали по повод на апела на Волен Сидеров да бъде оттеглена кандидатурата на Стефан Чанев на кмет на града. Той не пое ангажимент за оттеглянето на кандидатурата, но и не изключи такава възможност.