Минути след брифинга на Георги Първанов и Румен Петков, започнаха драматични преговори между ГЕРБ и АБВ. Формацията на Първанов заплаши с напускане на управлението, защото не минали техни предложения в бюджет 2016.

В почивката заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов покани в стаята на заместник-председателя на НС Димитър Главчев Първанов и заместника му Румен Петков.

Разговорът не продължи дълго, но след него Цветанов призна пред News.bg, че разговорите продължават и коментар той щял да направи след като има някакъв резултат.

Много предложения не са приети - не само на АБВ, но и на ГЕРБ. В тази посока не правим драма. Това отговори на критиките на лидера на азбукарите Георги Първанов председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Смятам, че бюджетът, който се гласува днес, е възможният бюджет, допълни той. По думите на Цветанов правителството и мнозинството се съобразяват с възможностите на държавата за парите за следващата година

Лидерът на ПГ на ГЕРБ припомни, че през 2016 година дефицитът трябва да падне с процент надолу - от 3 на сто на 2%.

Разговорът с АБВ беше конструктивен, заяви Цветанов след срещата с ръководството на АБВ.

Имаме сериозна парламентарна подкрепа за стабилността на правителството, начело с министър-председател Бойко Борисов и към настоящия момент полагаме максимални усилия да постигнем политически консенсус, въпреки различията, така той отговори на въпрос на News.bg може ли АБВ да събори управлението.

Цветанов призна, че конструкцията на управлението била такава, че винаги имало напрежение. Той обаче е убеден, че основата на кабинета е здрава. Убеден съм, че и занапред ще продължим така, защото се водим от националните интереси, подчерта той.

Цветанов призова и за подкрепа в НС за измененията в Конституцията на второ четене, като депутатите в гласуването си да се водят от това да укрепят институциите.