Сергей Станишев е доволен като цяло от разговорите при президента.

Беше заявено, че няма политическа сила, която би се нагърбила със съставянето на правителство в рамките на този парламент, заяви той и припомни думите си, че този парламент е изцяло изчерпан като доверие и възможност да състави кабинет, който да оправдае очакванията на хората.

Станишев е напомнил на президента, че от него зависи следващият служебен кабинет да не бъде второ издание на управлението на Бойко Борисов, което е докарало страната до граждански сблъсъци, граждански протести, икономически и социален срив.

Не трябва да има никакъв намек за министрите, зам.-министрите и политическите лица в този кабинет, че представляват една политическа партия и че всъщност ГЕРБ ще бъдат на власт без формално да носят отговорност, заяви Станишев и добави: От вчера те се държат като опозиционна политическа сила, все едно, че три години и половина не са били на власт.

Лидерът на БСП е настоял пред Плевнелиев в рамките на следващите дни да се концентрира върху решаването на въпроси, които пряко засягат живота на хората и протестиращите.

Това са промени в енергийния закон, така че да се развържат ръцете на ДКЕВР при възможност да намали цените за тока. Настоях да се приеме мораториум за сделки за строителство по Черноморието. Предложих и да се приеме и едно решение на народното събрание по функционирането на НЗОК, защото съм безкрайно разтревожен от състоянието на Касата и то това, че се намалява с 20% финансирането на повечето болници, обясни още соцлидерът.

По думите му тези съкращения в здравеопазването може да са една социална бомба, заложена от настоящото й ръководство и от правителството.