ГЕРБ започва от утре консултации с всички партии, които са в центъра и вдясно на политическия спектър.

Това каза след края на първото заседание на Парламентарната група на ГЕРБ след откриването на 41-то Народно събрание председателят на групата Цветан Цветанов, предаде БТА.

Той допълни, че ще водят преговори с всички политически сили, включително и с "Атака", без тези, които са управлявали до днес. Първите задачи на парламентарната група са участието в комисията, изготвяща правилника на парламента и комплектуването на комисиите, които ще бъдат сформирани след като бъде приет правилникът, допълни Цветанов.

На журналистически въпрос дали ПП ГЕРБ е готова да предостави на опозицията ръководството на комисиите за контрол на ДАНС и за борба с корупцията, той отговори, че винаги са били за прозрачност и са апелирали такива комисии да бъдат председателствани от представители на опозиционните партии. Като опозиция Цветанов посочи "Коалиция за България" и ДПС.

Цветанов посочи, че влизайки в парламента, няма как да бъдат с различно мнение от това, което са говорили преди това. Не смятайте, че има нещо, от което да се притесняваме в действията си, които ще прилагаме в изпълнителната власт, допълни той.

Според него е важно да се прекратят всякакви порочни практики и корупция, които се ширят във всички етажи на властта и заради които България днес има имиджа на най- корумпираната и бедна страна-член на ЕС.

По отношение на първите законопроекти, които ГЕРБ ще внесе в парламента, Цветанов каза, че първо искат да видят каква е готовността на съответните ведомства, какво те са подготвили и в каква степен се припокрива с визията на партията по отношение на секторните политики.

Той подчерта, че искат да подготвят и да приложат интегриран подход при реализирането на секторните политики.