Служебният премиер Огнян Герджиков ще връчи на Бойко Борисов папка с препоръки. Пред журналисти в Босилеград в Сърбия Герджиков обяви, цитиран от БНР, че вече подготвя папката и ще я даде на Борисов при встъпването му в длъжност начело на новото правителство. Той посочи, че препоръките ще са много.

В папката място ще намерят проблемите в Западните покрайнини. Огнян Герджиков увери българите в Босилеград, че ще опита да ходатайства пред Борисов в рамките на дългия си мандат да бъдат решени поне част от проблемите, ако не всички.

Помолен за коментар за оценката на Бойко Борисов, че служебното правителство е слабо, Герджиков заяви, че не знае какво е било това изказване. Той подчерта, че всички държавни мъже са длъжни да надграждат. Затова Огнян Герджиков смята, че Бойко Борисов няма да откаже да приеме папката, която той му подготвя.

По думите му втори въпрос е дали и доколко Борисов ще приеме предложенията, но Герджиков смята, че е длъжен да му ги даде.

Служебният премиер се ангажира да съдейства за идеята на българите в Босилеград да се постави паметна плоча на помирението между двата народа. Поводът е тъжната годишнина от погрома над Босилеградско. Огнян Герджиков коментира, че наистина трябва да има помирение. По думите му плочата е един знак, на който българската държава има право, за да почете паметта на загиналите за България.

От "Дондуков" 1 съобщиха, че Герджиков се срещна с членовете на Националния съвет на българското малцинство в Сърбия. Срещата се състоя в рамките на посещението на премиера в Босилеград за откриването на Двадесет и четвъртото издание на Международния детски Великденски фестивал.

Огнян Герджиков обясни, че страната ни е готова да помогне на Сърбия и затварянето на преговорните глави за присъединяването към Европейския съюз. По думите му България има държавен интерес Сърбия да стане час по-скоро член на ЕС, тъй като това ще даде допълнителен стимул в отношенията между двете страни. Според него нещата ще изглеждат различно, след като бъдем в едно европейско семейство заедно.

Герджиков ще се срещне и с Ивица Дачич, първи вицепремиер и министър на външните работи на Република Сърбия. Двамата ще положат цветя на паметника на Васил Левски в центъра на града и ще открият изложбата Световен конкурс за детска рисунка в Културния дом. С това ще бъде даден официалният старт на Международния детски Великденски фестивал.