Няма да се притесняваме да отменим обществени поръчки, направени в последния момент, за много пари, където винаги има риск от не много редни неща. Това заяви пред БНР служебният премиер Огнян Герджиков. Във всяко министерство трябвало да се проверят много внимателно нещата, които са вършени. Той посочи, че това е нужно, защото на много места имало данни, че има корупционни елементи - най-вече в областта на обществените поръчки.

Герджиков подчерта, че не става въпрос за "лов на вещици".

Огнян Герджиков е разпоредил още в самото начало на всички министри да излязат висящи обществени поръчки, особено правените в последните седмици, докато кабинетът е бил в оставка. Той иска да се провери дали действително тези обществени поръчки отговарят на потребностите и дали има нещо скрито зад тях.

Припомняме, че преди Коледните и новогодишни празници премиерът в оставка Бойко Борисов разпореди министрите да спрат обществените поръчки. Ако пък имало нещо неизбежно, което да се прави, Борисов нарежда да се търси администрацията на новоизбрания президент Румен Радев и да се продължава само ако там са съгласни.

Радев поиска от служебното правителство ревизия на кабинета „Борисов 2”
Обновена

Радев поиска от служебното правителство ревизия на кабинета „Борисов 2”

Служебният кабинет да организира честни и прозрачни избори

Служебният премиер определи министрите от кабинета си като отговорни хора и добри експерти в своите области. Той прави този си извод въз основа на комуникацията, която е имал с тях в тези няколко дни. Огнян Герджиков изрази уверението си, че ще работят добре. Той увери също, че всички имат желанието да са максимално полезни в краткото време, с което разполагат.

Герджиков не иска да остава в управлението на държавата по-дълго от очакваното, ако се сформира парламент, който не може да излъчи правителството. Той смята, че това няма да е добре за страната. Огнян Герджиков изтъкна, че наближава председателството на България на Съвета на Европейския съюз и вероятно това ще затрудни още повече подготовката. В личен план също не би бил във възторг.

Герджиков обеща да не руши постигнатото от досегашното правителство

Герджиков обеща да не руши постигнатото от досегашното правителство

Но няма да прикрива и грешките

По мнението на Огнян Герджиков кабинетът "Борисов 2" се е справил с редица неща много добре. Неминуемо имало и пропуски. Той подчерта, че с неговия екип ще направят анализ по секторикъде има слабости. Съответните органи също щели да бъдат сезирани, за да покажем, че сме правова държава и железен принцип е върховенството на закона.